bpost koopt Press Shops

©Reporters

De Belgische postgroep neemt een netwerk van 220 krantenwinkels plus mediaverdeler AMP over van het Franse Lagardère.

De Franse mediamultinational Lagardère zette zijn Belgische persdistributieactiviteiten vorig jaar in de etalage. BNP Paribas Fortis en ING België begeleidden de verkoop. De Tijd schreef al enkele maanden geleden dat Bpost aasde op Lagardère Travel Retail.

De transactie slaat op 100 procent van het kapitaal van de bedrijven LS Distribution Benelux en AMP met een omzet van 440 miljoen in 2014, zo meldt bpost  in een mededeling. Onder de koepel Lagardère Travel Retail vallen 220 verkooppunten van Press Shop en Relay. Via AMP organiseert Lagardère ook de distributie van kranten en magazines naar 5.345 krantenwinkels. En onlangs bouwde Lagardère ook een netwerk uit van ongeveer van 735 punten voor de ophaling en levering van pakjes, in ons land bekend onder de naam Kariboo! Pakjesdistributie is het sterkst groeiende segment binnen bpost.

 Volgens de postgroep moet de overname van dit 'geïntegreerde retail- en distributienetwerk de mogelijkheid bieden om een rendabele groei van deze activiteiten te ontwikkelen door dichter bij zijn klanten te staan en hun meer gebruiksgemak te bieden'. Na de vereiste goedkeuring van de transactie door de mededingsautoriteiten zullen bpost en Lagardère een franchise-akkoord sluiten voor het gebruik en de exploitatie van de merken van de groep Lagardère in België, met name Relay, Hubiz en Hello!

Bpost beschikt vandaag zelf over een 1.300-tal verkooppunten, zowel eigen postkantoren als door zelfstandigen uitgebate postpunten. Lagardère wou al een tijdje af van zijn persdistributiedochters. Twee jaar geleden probeerde het de betrokken activiteiten in verscheidene landen (Spanje, België, Zwitserland, Hongarije en Canada) samen te verkopen, maar dat plan mislukte. Lagardère gooide het vervolgens over een andere boeg en pakte het dossier land per land aan. Eind 2014  verkocht het zijn Zwitserse dochter. Spanje ging eind oktober vorig jaar de deur uit. Nu is dus België aan de beurt. 

Bpost sloot gisteren donderdag op Euronext Brussel nagenoeg onveranderd op 21,70 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud