Brussels taxibedrijf bijt in het zand tegen Uber

©Taxis Verts

De Brusselse beslagrechter wil geen dwangsommen opleggen aan het Amerikaanse taxiplatform Uber.

Het hippe Amerikaanse bedrijf Uber heeft een belangrijke overwinning gehaald in zijn overlevingsstrijd in Brussel.

De Nederlandstalige beslagrechter in Brussel heeft maandag de vraag van het Brusselse taxibedrijf Taxis Verts verworpen om Uber dwangsommen te laten betalen die werden bepaald door de Brusselse handelsrechtbank bij de niet-toepassing van vonnissen.

Illegaal

Verschillende Brusselse taxibedrijven hadden twee jaar geleden een rechtszaak aangespannen tegen de taxi-app. Ze vonden dat de amateur-chauffeurs van Uber, die vaak geen belastingen betalen en zonder taxilicentie rijden, oneerlijke concurrentie vormden voor officiƫle taxichauffeurs.

10.000 euro
Uber kreeg een dwangsom van 10.000 euro per vastgestelde inbreuk opgelegd, met een maximum van 1 miljoen euro.

In september 2015 oordeelde de handelsrechtbank van Brussel dat Uber onwettig is. Het bedrijf kreeg een dwangsom van 10.000 euro per vastgestelde inbreuk opgelegd, met een maximum van 1 miljoen euro. Nadat Uber het beroep verloor, besliste het bedrijf zijn populaire app UberPop, waarbij particulieren elkaar ritten aanbieden, stil te leggen in Brussel.

Uber startte niet veel later twee nieuwe diensten op, UberX en UberBlack, die beide met professionele taxichauffeurs werken. Taxis Verts stelde dat de rechtbank niet alleen UberPop, maar ook alle andere diensten van Uber illegaal had verklaard, wat Uber betwistte.

Taxis Verts stapte daarom, na enig aarzelen, naar de beslagrechter om dwangsommen op te eisen. Maar de rechtbank geeft Uber nu gelijk. Een beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk. Uber kan dus rustig voortbouwen aan zijn diensten UberX en UberBlack.

Taxiplan

'Deze beslissing is goed nieuws voor de honderden chauffeurs en tienduizenden klanten die de app van Uber gebruiken in Brussel.
Daniel Byrne
Woordvoerder Uber

Uber reageert tevreden op de uitspraak. 'UberX biedt mensen in Brussel de mogelijkheid zich te laten vervoeren door professionele taxichauffeurs en werkt dus structureel anders dan UberPop', zegt woordvoerder Daniel Byrne. 'Deze beslissing is goed nieuws voor de honderden chauffeurs en 10.000 klanten die de app van Uber gebruiken in Brussel.'

Jean-Michel Coutroy, topman van Taxis Verts, hoopt dat de politiek alsnog actie neemt om Uber aan banden te leggen. 'Wij hopen dat de politiek verantwoordelijken UberX zullen verbieden, want het blijft oneerlijke concurrentie.'

De discussie over Uber blijft vermoedelijk smeulen tot het nieuwe taxiplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) in werking treedt. Smet wilde in 2015 een wettelijk kader voor diensten als Uber opzetten, maar is er nog altijd niet in geslaagd zijn plan te laten goedkeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect