Conny Vandendriessche vergroot belang in House of HR

Conny Vandendriessche van House of HR. ©Emy Elleboog

De medeoprichtster van de uitzendgroep ziet haar participatie stijgen naar 29 procent als onderdeel van een herfinanciering van bijna 1 miljard euro en een kapitaalvermindering. Ze koopt de aandelen van het Franse Naxicap.

Begin deze maand raakte via De Tijd al bekend dat House of HR, de Belgische uitzendgroep die onder meer Accent in België overkoepelt, werkte aan een herfinanciering en een kapitaalvermindering, om op die manier geld naar de aandeelhouders te laten vloeien. De dubbele operatie volgt op de mislukte verkoop van het bedrijf. Door de kapitaalvermindering kunnen de eigenaars dan toch beperkt cashen.

Dinsdag meldt House of HR in een persbericht dat met de herfinanciering maar liefst 970 miljoen euro gemoeid is. Dat bedrag valt uiteen in een lening van 550 miljoen euro over zeven jaar, een kaskrediet van 100 miljoen en de uitgifte van een obligatie ten belope van 320 miljoen euro. De hele operatie werd begeleid door JPMorgan en ING, met KBC en Société Générale als comanagers.

'De herfinanciering moet bestaande schulden aflossen, een kapitaalvermindering bij de aandeelhouders financieren en tegelijk in de nodige flexibiliteit voor de toekomstige groeiplannen van de hr-groep voorzien', aldus het persbericht.

Lite

De lening van 550 miljoen is een zogeheten 'Covenant-lite'-lening, met weinig convenanten of met de financiers afgesproken voorwaarden, en dus met weinig beperkingen. Daarnaast heeft House of HR een gesecuriseerde obligatie ter waarde van 320 miljoen euro uitgeschreven. De obligatie loopt ook over zeven jaar en belooft een rendement van 4,375 procent.

2
Grote vraag
De vraag naar House of HR-schuld was ruim tweemaal groter dan het aanbod.

Alles samen was de deal meer dan tweemaal overingetekend. Het is de eerste keer dat House of HR de obligatiemarkt betreedt. De effecten werden na een roadshow vorige week in Londen, Parijs, Amsterdam en Frankfurt geplaatst bij institutionele beleggers. Volgens CEO Rika Coppens gaat het om 'verschillende internationale partijen, onder wie een aantal gereputeerde fondsen'.

Met die laatste operatie wordt het concern verder geprofessionaliseerd. Vorig jaar was er al de overschakeling naar de IFRS-boekhoudnormen. Betekent dat dat een beursgang tot de mogelijkheden behoort? 'Een exitscenario (voor de aandeelhouders, red.) ligt niet vast. We willen op alles voorbereid zijn', zegt Coppens daarover.

Lening

Het geld dient onder meer voor de versnelde aflossing van een bestaande lening van 600 miljoen euro. Voorts dient het voor een kapitaalvermindering aan alle aandeelhouders, inclusief de meerderheidsaandeelhouder Naxicap Partners, het Franse investeringsfonds. Daarvoor wordt, zoals De Tijd al meldde, ongeveer een kwart miljard euro vrijgemaakt.

Dan blijft, zonder aan het kaskrediet te raken, nog circa 20 miljoen euro over. Dat geld dient om een kleine acquisitie te financieren. 'We kunnen daarover echter nog geen details geven, maar de financiering is wel al voorzien', zegt Coppens.

'Maar bovenal willen we met deze financieringsronde de nodige flexibiliteit creëren om onze sterke groeiplannen in de nabije toekomst te kunnen realiseren. Dankzij de kapitaalvermindering voor onze aandeelhouders en de nieuwe financiering kunnen we met Naxicap ons strategisch groeiplan de komende drie tot vijf jaar uitvoeren’, aldus het persbericht.

Aandelendeal

De hele operatie gaat ook gepaard met een aandelentransactie. Volgens Coppens vergroot Conny Vandendriessche daarbij haar aandeel in de groep van 23 naar ongeveer 29 procent. Dat gebeurt door 6 procent te kopen van Naxicap, dat als gevolg daarvan daalt van 59 naar 53 procent. Het gaat dus om een gedeeltelijke exit, maar Coppens benadrukt dat Naxicap House of HR blijft ondersteunen.

De rest van het aandeelhouderschap blijft ongewijzigd. Ongeveer 15 procent is in handen van een 200-tal managers van de groep. Hun aandeel steeg vorig jaar door een interne verschuiving van minderheidsbelangen. Nog eens zowat 3 procent zit bij ex-managers. Vandendriessche zit door de verschuiving weer dichter bij het derde dat ze traditioneel in handen had.

Met de herfinanciering heeft House of HR nu een schuldgraad van 3,8. Dat is de verhouding tussen de schulden en de brutobedrijfswinst (ebitda) van 223,5 miljoen euro voor de laatste 12 maanden (van de lente van 2018 tot afgelopen voorjaar). De Roeselaarse groep is actief in tien landen en was vorig jaar goed voor een omzet van meer dan 1,7 miljard euro. In dezelfde laatste 12 maanden was dat al 1,8 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud