netto

Contactloos betalen in de lift sinds coronacrisis

©beobank

Het aandeel van contactloos betalen in het totaal aantal transacties is dit jaar verdubbeld van 16 procent in februari naar 35 procent in juni.

Tijdens de coronacrisis besliste de bankenfederatie Febelfin de limiet voor contactloze betalingen met de kaart te verhogen van 25 naar 50 euro. Dat heeft er mede toe geleid dat het aandeel van contactloze verrichtingen in het totaal aantal transacties is verdubbeld, blijkt uit cijfers die Barbara Pas, de fractievoorzitter van het Vlaams Belang in de Kamer, opvroeg bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). Het gaat om de periode van februari tot juni van dit jaar.

'Dat is een mooie evolutie, maar België loopt hiermee ver achter op de buurlanden. In Nederland bedraagt het aandeel van contactloze betalingen al 81 procent', zegt Pas.

We vernemen van Febelfin dat in deze periode geen fraudegevallen worden gerapporteerd door de consumenten.
Barbara Pas
Kamerfractieleider Vlaams Belang

Ze hoopt dat de hogere limiet ook na de coronacrisis zal gelden. 'We vernemen van Febelfin dat in deze periode geen fraudegevallen worden gerapporteerd door de consumenten', zegt Pas. 'Het scenario van criminelen die met een betaalterminal langs de handtas van een consument lopen om zo een contactloze kaarttransactie te initiëren is nog nooit voorgekomen. Wat dat betreft is er geen reden om de limiet terug te schroeven.'

Versnelling

Uit de cijfers blijkt nog dat de uitrol van contactloze kaarten een versnelling heeft gekend. Banken zetten daar volop op in. Eind juni was 86 procent van de debetkaarten en 67 procent van de kredietkaarten uitgerust met de contactloze functie (NFC).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud