Dalend aantal doden veronrust uitvaartsector

Foto: Lieven Van Assche

Er zijn dit jaar tot nog toe bijna 2.000 Belgen minder gestorven dan vorig jaar en dat zorgt in de uitvaartsector voor kopzorgen. 'Als deze afname zich de komende drie jaar voortzet, vrees ik dat veel collega's over de kop gaan', zegt begrafenisondernemer Johan Dexters vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Tot en met september lieten dit jaar exact 74.326 landgenoten het leven. In dezelfde periode vorig jaar klokte het aantal sterftes nog af op 76.291. 'De voorbije tien jaar lag de sterfte nog nooit zo laag als in 2011', aldus Johan Dexters van Funebra, de beroepsvereniging van begrafenisondernemers.

Vooral het zachte weer zorgde er dit jaar al voor dat het aantal overlijdens beperkt bleef. Bovendien lieten heel wat mensen die nu tegen hun stervensleeftijd zouden aanzitten, het leven al tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De verwachtingen zijn dat het sterftecijfer pas vanaf 2015 weer de hoogte in gaat. Mensen mogen dan langer leven, stress dreigt deze generatie de das om te doen. Belgiƫ telt 650 begrafenisondernemingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud