Delta Lloyd ziet premie-inkomsten verder zakken

De topman van Delta Lloyd Niek Hoek ( foto Amaury Miller) ©Amaury Miller

De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd zag de premie-inkomsten in het eerste halfjaar wegzakken naar 2,4 miljard euro. Ook de solvabiliteit zakte door de ratingverlaging voor Franse staatsleningen.

Tijdens het eerste semester ontving Delta Lloyd veel minder premie-inkomsten dan tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar. De inkomsten uit premies daalden van 2,8 miljard euro naar 2,4 miljard euro.

De daling zit volledig bij de levensverzekeringen. Daar daalden de inkomsten met 20 procent tot 1,58 miljard euro. Levensverzekeringen (waaronder alles wat te maken heeft met aanvullende pensioenopbouw) zijn een dienst waarmee Delta Lloyd nu net fors wil groeien.

De trend naar minder premie-inkomsten was al ingezet in het eerste kwartaal. In een gesprek met De Tijd verklaarde topman Niek Hoek dat die daling vooral te wijten was aan het feit dat Delta Lloyd in het eerste kwartaal van 2012 een paar heel grote contracten had afgesloten wat de fluctuaties veroorzaakte, maar dat hij daar niet zo'n groot belang aan zou hechten.

In het persberciht zegt Hoek nu dat er 'veelbelovende pijplijn van nieuwe pensioencontracten is'.

Bij de schadetak bleven de premies wel  stabiel op 812 miljoen euro.

De operationele winst viel tegenover het eerste semester van 2012 terug met 5 procent tot 209 miljoen euro. Ook de operationele kosten daalden naar 378 miljoen euro. Delta Lloyd beknibbelt al jaren op de kosten.

Het nettoresultaat, dat sterk wordt beïnvloed door de marktrente, kwam uit op een verlies van 103 miljoen euro. Dat verlies kwam onverwacht door een daling van de waarde van de aandelenportefeuille.

Solvabiliteit

De verzekeraar kreeg aan het begin van het derde kwartaal een tegenvaller te vewerken door het verlies van de triple-A rating voor Franse staatsleningen. Daardoor daalt de solvabiliteit met circa 15 procentpunt tot naar schatting 171% eind juli.  De Nederlandse verzekeraars overleggen momenteel met de toezichthouder over de gevolgen van het verlies van de triple-A-status voor Frans staatspapier en mogelijke alternatieve waarderingscurves.

De nieuwsdienst Dow Jons wijst op het belang van de solvabiliteitsratio voor beleggers, omdat de dividenduitkering van Delta Lloyd ermee samenhangt. De groep wil die minimaal in de bandbeedte 160-175 % houden.

Delta Lloyd, dat sinds maart in de Bel20 noteert en in ons land ook actief is als bank, houdt het interimdividend stabiel op 42 cent per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud