Dienstenchequebedrijven moeten deel tegemoetkoming investeren in veiligheidsmateriaal

©Photo News

De dienstenchequebedrijven moeten voor prestaties vanaf maandag 6 april minstens 25 procent van de verhoogde tegemoetkoming besteden aan veiligheidsmateriaal voor werknemers.

Dienstenchequebedrijven die aan de slag zijn of opnieuw aan de slag gaan, krijgen tijdelijk een hogere subsidie. Dat maakte Vlaams minister van Werk Hilde Crevits bekend. De subsidie stijgt van 14,36 euro tot 23 euro, zo raakte eerder al bekend. Dit moet de ondernemingen de kans bieden om de extra kosten waarmee ze door de crisis geconfronteerd worden deels te dekken.

Alle ondernemingen kunnen gebruikmaken van deze maatregel, ook als ze vandaag gesloten zijn en beslissen om hun dienstverlening opnieuw op te starten. Zo investeert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits middelen die in de coronaperiode niet uitgegeven worden, weer in de sector. Volgens eerste ramingen gaat het met deze maatregelen over een bedrag tussen de 30 en 50 miljoen euro.

De dienstenchequebedrijven moeten voor prestaties vanaf maandag minstens 25 procent van de verhoogde tegemoetkoming besteden aan veiligheidsmateriaal voor werknemers. Dat kan gaan over handschoenen, ontsmettingsgels, papieren zakdoeken of opleiding en vorming rond de juiste reflexen en handelingen in tijden van corona. Ook kosten voor de verdeling van het materiaal kunnen met die verhoogde tegemoetkoming betaald worden.

Symptomen


Het uitgangspunt is en blijft dat een werknemer die ziekteverschijnselen vertoont niet mag werken en dat er geen dienstverlening aangeboden wordt bij een gebruiker die symptomen heeft. Dienstenchequebedrijven hebben onder andere de plicht om werknemers en gebruikers grondig te informeren over bijvoorbeeld de risicofactoren voor besmetting.

Werknemers hebben de plicht bezorgdheden over gebruikers te melden, twijfel over veiligheid en toegankelijkheid van de werkplek te melden en afstandsmaatregelen op de werkplek en tijdens het vervoer van en naar de werkplek in acht te nemen. Werknemers hebben eveneens de plicht zoveel als mogelijk met handschoenen te werken en voldoende papieren zakdoeken bij te hebben.

De gebruiker garandeert een veilige werkplek door voldoende mogelijkheden om handen te wassen, een propere handdoek, een desinfecterend middel te voorzien. Ook moet de werkplek steeds goed worden verlucht en moet alle contact worden vermeden. Wie met papieren dienstencheques werkt, legt die op voorhand klaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud