Advertentie

Dirk Tirez nieuwe topman Bpost

De bedrijfsjurist volgt definitief de ontslagen Jean-Paul Van Avermaet op bij het postbedrijf. Tirez, die al sinds 2003 bij Bpost werkt, was al sinds maart ad interim-CEO.

De 56-jarige Tirez was toen tijdelijk topman geworden op een bijzonder woelig moment voor Bpost . Zijn voorganger, Jean-Paul Van Avermaet, werd aan de deur gezet nadat zijn positie onhoudbaar was geworden door de magere jaarresultaten, de crash van de beurskoers, de uitstroom van managers en een onderzoek naar zijn rol in een kartelzaak bij zijn oud-werkgever G4S.

De essentie

  • De raad van bestuur van Bpost heeft Dirk Tirez unaniem verkozen tot nieuwe CEO.
  • Tirez was al sinds maart CEO ad interim na het vertrek van Jean-Paul Van Avermaet.
  • De belangrijkste taak van Tirez wordt het bedrijf in rustiger vaarwater brengen na de woelige periode onder Van Avermaet, waarin Bpost geen voordeel kon halen uit de boom van e-commerce.

Tirez, die al sinds 2003 bij Bpost werkt en sinds 2017 in het directiecomité zetelt, werd gezien als de man die de rust moest doen weerkeren bij het postbedrijf. Als chief legal officer heeft hij goede contacten met zowel de raad van bestuur als de federale regering.

Bestuur unaniem

Opvallend, toen Tirez werd aangesteld als tijdelijke opvolger van Van Avermaet klonk het nog dat hij geen ambitie had om definitief CEO te worden. Dat is uiteindelijk dus wel het geval. In een persbericht bevestigt Bpost dat Tirez' benoeming als postbaas unaniem werd goedgekeurd door de raad van bestuur. Ook de federale regering - de overheid is met 51 procent meerderheidsaandeelhouder van Bpost - had volgens onze info te kennen gegeven dat Tirez haar voorkeur wegdroeg.

Voorzitster Audrey Hanard zegt in een persbericht dat Tirez' expertise en grondige kennis van de postbranche en logistiek rond e-commerce hem geschikt maken om Bpost te leiden en de strategie van het bedrijf bij te sturen. 'Dat heeft hij de voorbije maanden als CEO ad interim bewezen.'

Betere kwartaalcijfers

Ook federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zegt in een reactie blij te zijn dat de raad van bestuur een 'ervaren man uit eigen rangen heeft gekozen' om Bpost te leiden. 'Hij kent het bedrijf en de medewerkers heel goed en zorgde er als CEO ad interim voor, sinds het ontslag van Jean-Paul Van Avermaet, dat de rust in het bedrijf terugkeerde, na een turbulente periode.'

In de wandelgangen valt wel te horen dat in het contract extra voorwaarden zijn opgenomen waaraan Tirez moet voldoen wil hij bij een eventueel vertrek een ontslagvergoeding krijgen.

Dat Tirez begin mei eindelijk nog eens kon uitpakken met degelijk nieuws bij Bpost zal zijn kansen om de groep te leiden er niet op hebben verminderd. Door meer pakjes te bezorgen tijdens de brievenronde wist Bpost in het eerste kwartaal veel meer winst te boeken dan analisten hadden verwacht.

Daardoor kon het bedrijf voor het eerst profiteren van de boomende onlineverkoop als gevolg van de coronapandemie. Op 5 augustus moet duidelijk worden of Bpost de voorbije maanden kon doorgaan op zijn elan. Dan publiceert het bedrijf zijn halfjaarcijfers.

Ontslagvergoeding

In de wandelgangen valt wel te horen dat in het contract extra voorwaarden zijn opgenomen waaraan Tirez moet voldoen wil hij bij een eventueel vertrek een ontslagvergoeding krijgen.

Vorige week was nog ophef ontstaan over de ontslagvergoeding van een half miljoen euro die Tirez' voorganger Jean-Paul Van Avermaet had opgestreken. Een dikke maand na zijn vertrek had Van Avermaet Bpost gedagvaard om zijn ontslagvergoeding te krijgen. Voor de Kamer bevestigde De Sutter dat de toenmalige raad van bestuur van Bpost daarop besloot een minnelijke schikking aan te gaan, die op 10 juni werd ondertekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud