Advertentie

Dochterbedrijf Senior Assist failliet in Nederland

©Ger Loeffen/Hollandse Hoogte

De Nederlandse thuiszorgdivisie van de Oost-Vlaamse rusthuisgroep Senior Assist is failliet verklaard, nadat ze haar facturen niet meer kon betalen.

Senior Assist, het bedrijf van hoofdaandeelhouders Frank Bamelis en Bart Vanderschrick, is in België een van de grootste rusthuisuitbaters. Het bedrijf ging in 2012 een alliantie aan met Arlero Thuiszorg in Assen, in het noorden van Nederland. Dat paste in een diversificatie naar de thuisverzorging van bejaarden. Twee jaar later werd Senior Assist grootaandeelhouder. Arlero Thuiszorg werd omgedoopt tot Senior Assist Care.

Het bedrijf levert zorgdiensten aan 3.600 klanten in voornamelijk Drenthe, Groningen en Friesland. Bij de overname werd nog een groeiscenario aangekondigd. Maar een te hoge schuldenlast en een gebrek aan liquide middelen werd Senior Assist Care fataal. De rechtbank Noord-Nederland heeft Senior Assist Care en enkele gelieerde entiteiten dinsdag failliet verklaard. Daardoor kwamen 345 jobs op de tocht te staan.

162 jobs bedreigd

Sectorgenoot Allerzorg uit Woerden heeft meteen zowat de helft van het bedrijf overgenomen. Daardoor behouden 183 mensen hun job en kan een groot deel van de 3.600 klanten probleemloos overstappen. De diensten voor huishoudelijke hulp neemt Allerzorg niet over. De overige 162 werknemers van Senior Assist Care riskeren hun job kwijt te spelen. De curatoren speuren naar alternatieven en verzekeren intussen dat de klanten bediend blijven.

‘We werken samen met de curator hard aan een oplossing en proberen er alles aan te doen zodat de continuïteit van zorg ook gewaarborgd blijft voor cliënten waarvoor nog geen oplossing is gevonden’, zegt Sam Melis, de Vlaamse topman van Senior Assist Care, op de website. De Nederlandse curatoren van Senior Assist Care bleken niet bereikbaar voor commentaar. 

Onbetaalde facturen zijn de directe aanleiding voor het faillissement. Het is maar de vraag of onderaannemers nog hun centen zullen terugzien. ‘Het bedrijf is niet meer levensvatbaar. De schuldenlast is te hoog en de salarissen kunnen niet meer worden betaald’, verklaarde curator Wim Entzinger aan de lokale pers.

De dieperliggende oorzaak is nog onduidelijk.  Mogelijk werd er te veel voor de aandelen betaald. Er loopt ook nog onderzoek naar jarenlange fraude door twee ex-managers van Arlero.

Obligaties

Het Nederlandse faillissement komt erg ongelegen, want moedergroep Senior Assist maakt zelf een moeilijke periode door en zijn financiering aan het herschikken. Vorige week raakte wel bekend dat de groep er in is geslaagd op voor 53,5 miljoen euro obligaties te plaatsen bij institutionele spelers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Dat geld moet dienen om twee bestaande rusthuizen over te nemen en een nieuw te bouwen. 

In een of meer volgende stappen kunnen nog eens 107,7 miljoen euro aan obligaties worden geplaatst. Dat geld moet dienen om de integratie van nog eens vijf rusthuizen in de portefeuille mogelijk te maken. Of de Nederlandse problemen gevolgen hebben voor dat kapitaalplan is niet duidelijk. Bij Senior Assist bleek niemand meteen bereikbaar voor commentaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud