Duits koopadvies geeft Bpost vleugels

©BELGA

De postgroep was dinsdag de primus in de Bel20 dankzij veel lof van het beurshuis Berenberg. Bpost is veel te zwaar afgestraft voor de - dure en tot dusver weinig succesvolle - overname van Radial, klinkt het.

Berenberg wijdt een uitgebreid, 172 pagina’s tellend rapport aan de Europese markt voor postbedeling en pakjesvervoer. Daarin staan de analisten stil bij vijf spelers: Bpost , PostNL , Österreichische Post , Deutsche Post en Royal Mail .

Geen eenvoudige markt, klinkt het meteen. De briefvolumes krimpen jaar na jaar en dat geldt ook voor de marges. De postbedrijven proberen dat te compenseren door meer in te zetten op de levering van pakjes aan huis, maar die sector kent zijn eigen problemen.

De volumes in het pakjesvervoer groeien sterk dankzij de boomende e-commerce, maar de concurrentie is er moordend, wat druk zet op de prijzen. ‘De groei van e-commerce heeft grote klanten gecreëerd die echte schaalgrootte en prijszettingskracht hebben.’

Komt daarbij dat de postsector sterk gereguleerd is en overheden veelal een belang hebben in de postbedrijven. Verandering wordt dan weer bemoeilijkt door de aanwezigheid van grote, gesyndiceerde werknemersbestanden.

Vier van de vijf gecoverde postbedrijven hebben dit jaar ondergepresteerd, stipt Berenberg nog aan. Om ze toch aantrekkelijk te maken voor beleggers is meer nodig, en dat zijn veelal dividenden.

Bpost

Van de vijf postbedrijven die het rapport behandelt, zijn er slechts twee die de analisten koopwaardig vinden: Deutsche Post en Bpost. Berenberg start de opvolging van de Belgische postbode met een koopadvies en koersdoel van 17 euro. Beleggers waren onder indruk en stuurden het aandeel 4,7 procent hoger tot 13,65 euro.

Het beurshuis stipt verschillende factoren aan voor dat vrij optimistisch koersdoel, dat 30 procent stijgingspotentieel impliceert:

  • De binnenlandse activiteiten zijn nog altijd de beste in Europa - ondanks de recente operationele problemen en de ‘slecht uitgevoerde’ overname van Radial - met 'goede marges, goed beheerde volumes, hoge marktaandelen en betrouwbare rendementen'.
  • Er zit nog marge op de kostenbesparingen in klassieke post: een nieuwe prijszetting zal helpen om de kostenbasis van de brievenpost te verlagen, terwijl de herstructurering van het personeelsbestand wordt opgedreven.
  • Radial, de verguisde Amerikaanse overname, kan worden rechtgetrokken. 'We schatten dat de markt het prijskaartje van de overname (700 miljoen euro, red.) twee keer heeft afgeschreven', luidt het. 'Maar wij denken dat het nieuwe management dat Bpost geïnstalleerd heeft, een geloofwaardige turnaroundstrategie heeft.’
  • Het dividend is duurzaam. Een rendement van 10 procent oogt absurd hoog, maar het bedrijf heeft beloofd voor het dividend over 2018 uit de reserves te putten. Vanaf 2019 moet de uitkering weer gedekt zijn door de verbetering van de cashflow. Ook andere recente analistenrapporten waren eensluidend: voor het management van Bpost is een minstens stabiel dividend ondanks de zwakke resultaten een erezaak.
  • Waardering: het aandeel noteert tegen 9,2 keer de verwachte winst over 2019 en een verhouding bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst (ebitda) van 5,9, bij een dividendrendement van 10 procent. Dat dividend biedt stevig 'wachtgeld' om in te stappen en te wachten tot het management resultaten aflevert.

PostNL

Behalve van Bpost start Berenberg ook de opvolging van PostNL en Österreichische Post, maar met veel minder animo. Van de Oostenrijkse speler worden de analisten niet direct warm, maar het is een stabiele business, de balans is sterk en het dividend solide. Vandaar een ‘houden’-advies en een koersdoel van 35 euro. Dat is 2 à 3 euro onder de huidige koers.

Voor PostNL is Berenberg strenger. Het Nederlandse postbedrijf kampt met steeds hardere binnenlandse concurrentie en heeft nog maar weinig bewezen als het op margeverbetering aankomt. Het is voorts onzeker of een fusie van PostNL met Sandd, zijn voornaamste Nederlandse concurrent, groen licht zou krijgen van de Nederlandse mededingingsautoriteit. Het aandeel noteert in de buurt van recente pieken en krijgt dan ook een verkoopadvies opgeplakt. Het koersdoel van 2,35 euro ligt liefst 19 procent onder de huidige koers.

Opmerkelijk is dat het aandeel PostNL dinsdag sterk opveert, maar dat heeft een andere reden. Het is te danken aan een uitspraak van het (Nederlandse) College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Volgens het CBb is PostNL geen dominante marktpartij en heeft het postbedrijf onterecht miljoenen aan kosten – er is sprake van 50 tot 70 miljoen euro - gemaakt door regels die zijn opgelegd over het bezorgen van brieven van andere partijen. De strengere regels die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) eerder oplegde aan PostNL gelden nu met terugwerkende kracht niet meer.

Tot slot nog een woordje over Deutsche Post en Royal Mail. Deutsche Post is koopwaardig met een koersdoel van 38 euro volgens Berenberg, wat 17 procent opwaarts potentieel betekent. De waarde en kwaliteit van DHL Express, dat voor 40 procent van de bedrijfswinst tekent, wordt nog steeds onderschat.

Royal Mail vinden de analisten een van de minst kwalitatieve postbedrijven in Europa, bovendien in een van de meest competitieve markten. Zij vrezen dat het postvolume in het VK nog sneller kan krimpen door onzekerheid rond de privacyregelgeving GDPR. De groei van het pakjesvervoer bij Royal Mail blijft dan weer onder het sectorgemiddelde terwijl er druk is op de prijzen. Het advies voor Royal Mail blijft ‘verkopen’ en het koersdoel zakt van 460 tot 420 pence.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect