Een bedrijf op vier vindt in België niet het talent dat het zoekt

©rtl

Het gaat iets beter met de economie in ons land. Maar tegelijk duikt een oud zeer op. 24 procent van de bedrijven vindt niet het talent dat het zoekt. Een jaar geleden was dat maar 11 procent.

De hr-expert Manpower bevroeg voor het tiende jaar op rij 42.000 werkgevers in 42 landen, waarvan 750 in België, naar het tekort aan talent bij hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. In Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vindt een derde (32%) van de bedrijven niet de mensen die ze echt willen aanwerven. Wereldwijd is dat 38 procent. Dat is het hoogste peil sinds 2008, het begin van de financiële crisis.

Door de eurocrisis en het moeilijke sociaal-economisch klimaat in ons land was het tekort aan talent in België in drie jaar tijd teruggevallen tot 13 procent, het laagste niveau sinds Manpower de jaarlijkse enquête doet. Nu het economisch beter gaat en er wat meer politieke stabiliteit is, stijgt het tekort snel.

Technische beroepen en wetenschappelijke studies zijn blijkbaar niet aantrekkelijk
Philippe Lacroix
CEO Manpower België

Het toenemende tekort wordt vastgesteld in de drie gewesten: Brussel (26%), Vlaanderen (26%) en Wallonië (18%). Vooral Vlaanderen scoort slecht met een sterke stijging van 14 procentpunten.

Als voornaamste redenen voor het tekort wordt het gebrek aan technische vaardigheden bij de kandidaten opgegeven. Ook een gebrek aan kandidaten en ervaring scoren hoog.

Opvallend is dat de lijst van de knelpuntberoepen de voorbije tien jaar weinig is veranderd. In de drie gewesten voeren de geschoolde arbeiders de lijst aan. Daarna volgen de commerciële profielen, technici, boekhouders en financiële profielen en chauffeurs.

©Tijd Graphics

De top tien wordt vervolledigd door IT-mensen; secretarissen, assistenten, receptionisten en administratieve medewerkers; ingenieurs; projectmanagers en niet-geschoolde arbeiders. ‘Technische beroepen en wetenschappelijke studies zijn blijkbaar niet aantrekkelijk. Samen met het gebrek aan talenkennis weegt dat jaar na jaar zwaar op de samenstelling van de top tien’, stelt Philippe Lacroix, de CEO van Manpower België.

Bijna vier op de tien werkgevers zijn van mening dat de service voor hun klanten afneemt zonder de juiste mensen aan boord. Het tekort heeft ook een negatief effect op de productiviteit, de loonkosten en de innovatiekracht.

Toch zegt een op drie werkgevers niets te doen om het tekort aan talent aan te pakken. Wie wel iets onderneemt, kiest vooral voor flexibele arbeid en oplossingen (27%) en innovatieve rekrutering (21%). Pas op de derde plaats komt de ontwikkeling van de kwaliteit van de eigen medewerkers (17%).

Volgens Manpower moeten de bedrijven afstand nemen van de perfecte werknemer en meer inzetten op de ‘Teachable Fit’: medewerkers rekruteren op basis van hun potentieel en vervolgens investeren in hun opleiding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud