Een op de vier bewakingsfirma's illegaal

Foto Photo News ©Photo News

Een op de vier bewakingsfirma’s in België werkt volstrekt illegaal, zonder enige vergunning. Dat blijkt uit de controleresultaten van Binnenlandse Zaken.

Het voorbije jaar hebben de inspecteurs van Binnenlandse Zaken en de politie nog behoorlijk wat wantoestanden ontdekt in de private bewakingssector. Ze leverden 1.049 processen-verbaal op. Dat blijkt uit gegevens die De Tijd kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Het opvallendste resultaat is dat 105 volstrekt illegale bewakingsfirma’s zijn betrapt. Die hadden geen enkele vergunning om in de sector te werken. Ze werkten wars van alle wettelijke verplichtingen en controles.

‘Als we op jaarbasis nog zo veel illegale bewakingsfirma’s ontdekken, is dat onrustbarend’, stelt Jan Cappelle, hoofd van de directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken. ‘Zeker als je weet dat in ons land 180 bewakingsfirma’s en 140 interne bewakingsdiensten een vergunning hebben. Als we in 2011 nog 105 onvergunde firma’s ontdekten, is dat dus behoorlijk wat.’

Schijnzelfstandigen

‘De illegale firma’s vind je vooral in het zuiden van ons land’, weet Paul Schoolmeesters, de woordvoerder van Securitas, dat 5.500 van de 15.000

bewakingsagenten in België tewerkstelt. Schoolmeesters is ook bestuurder van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO).

‘Maar ook bij de erkende firma’s loopt nog veel fout. Zij hebben bijvoorbeeld een vergunning om gebouwen en goederen te bewaken, maar bieden ook andere bewakingsdiensten aan zonder vergunning, zoals interventies wanneer een alarm afgaat. Ook de firma’s die werken met schijnzelfstandigen verzieken de markt. In het actieplan van staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) staat de bewakingssector nu zelfs naast de klassieke risicosectoren zoals de bouw en de horeca.’

Vorig jaar bleken ook 135 bewakingsagenten onvoldoende opgeleid te zijn. ‘Sommige vergunde bedrijven nemen het niet nauw met opleidingen. Als hun agenten al een basisopleiding kregen, doen ze er andere jobs bij, zoals die van winkelinspecteur, zonder bijkomende opleiding. Je kan de klanten daarop wijzen, maar die kijken vooral naar het prijskaartje dat ze moeten betalen.’

De meeste controles in de bewakingssector gebeurden in cafés en dancings (bij portiers, goed voor 210 controles), maar ook bij de traditionele bewakingsagenten in de industrie en handelszaken (153 controles).

Minder controles

Verontrustend is ook dat Binnenlandse Zaken een pak minder controles kon doen. Slechts 458 locaties werden gecontroleerd, tegenover 630 het jaar voordien. Het ging om 769 personen, tegenover 1.100 in 2010. Omdat Binnenlandse Zaken niet kan besparen op zijn verplichte taken, zoals het jaarlijks afleveren van 20.000 identificatiekaarten voor wie actief is in de private veiligheidssector, wordt dan maar bespaard op de controles die ambtshalve gebeuren.

‘Dat is een zeer spijtige zaak. Net omdat nog zo veel illegale firma’s aan de slag zijn’, reageert Schoolmeesters. ‘Dat is het gevolg van de lineaire besparingen bij de overheidsdiensten. Maar onze sector betaalt wel elk jaar retributies aan Binnenlandse Zaken, onder andere om de controles in de sector op peil te houden. We hebben een tijdlang retributies betaald waar helemaal niets mee gebeurd is. Er staat nog zo’n 10 miljoen euro op een slapende rekening. Waarom wordt dat opgepot? Om de begroting op te smukken? En dan moeten we vernemen dat er minder controles zijn? Ook aan de administratieve rompslomp wordt niets gedaan. Als klap op de vuurpijl horen we dat minister Milquet speelt met het idee om de retributies nog te verhogen.’

Geen hamburgerjobs

‘De bewakingssector is met 15.000 bewakingsagenten toch een grote werkgever in dit land. We nemen laaggeschoolden in dienst en geven mensen die ontslagen zijn of failliet gingen een tweede kans, ook 40- en 50-plussers. En we bieden hun geen hamburgerjobs, maar contracten voor onbepaalde duur met een mooi loon’, zegt Schoolmeesters.

Behalve de bewakingsagenten moet Binnenlandse Zaken nog andere veiligheidsberoepen in het oog houden. Maar daar zijn amper inbreuken vastgesteld. Zo liep geen enkele privédetective tegen de lamp omdat er geen enkele controle gebeurde. Nochtans zijn in ons land 1.025 erkende privédetectives actief. Bij de firma’s die beveiligingssystemen verkopen en bij ‘veiligheidsadviseurs’ was er maar een handvol controles.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud