Een op drie freelancers raakt niet uit de kosten

Freelancers kregen omwille van de coronacrisis minder opdrachten. ©ANP XTRA

Dat leert een rapport van de ondernemersorganisatie Unizo en het handelsinformatiekantoor Graydon. De Vlaamse overheid betaalde tot nu toe bijna 36 miljoen euro premies uit aan 9.000 freelancers.

De coronacrisis hakt er zwaar in bij freelancers, zo leert het ‘Freelancer Focus’-rapport van Unizo en Graydon. Hun opdrachtgevers schreven minder opdrachten uit, omdat zij zoveel mogelijk kosten besparen. ‘In ons rapport geeft 61 procent van de opdrachtgevers toe door corona geschrapt hebben in hun opdrachten aan freelancers’, zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

Niet uit de kosten
Dat heeft gevolgen voor het freelancer-inkomen. Tot voor de corona-uitbraak gaf 80 procent aan goed tot zeer goed te verdienen, maar dat aandeel is bijna gehalveerd (44 procent). Een kwart komt nog net rond, maar 32 procent verdient momenteel te weinig om uit de kosten te raken.
De Vlaamse overheid betaalde tot nu toe bijna 36 miljoen euro aan premies uit aan 9.000 door corona getroffen freelancers, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud