Frankrijk wil staatsloterij in november privatiseren

©AFP

Française des Jeux (FDJ), de tweede grootste loterij van Europa, wordt in november geprivatiseerd. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd aan Franse media.

Française des Jeux is momenteel voor 72 procent in handen van de Franse overheid. Die is van plan om na de privatisering nog een minderheidsaandeel van minstens 20 procent te behouden.

De privatisering van de loterij, wellicht gekoppeld aan een beursintroductie, was eerder al op de agenda gezet voor dit jaar. Le Maire zet er nu een concrete timing op, al voegt hij eraan toe dat die afhangt van de marktomstandigheden.

Een beursgang van FDJ kan één van de grootste deals van het jaar worden voor de Parijse beurs. ‘Een deel van de aandelen zal voorbehouden worden voor het grote publiek, met de mogelijkheid om gratis aandelen te krijgen voor beleggers die hun aandelen voor langere tijd willen bijhouden’, zei Le Maire in interviews met enkele financiële media.

De regering-Macron besliste eerder dit jaar om enkele staatsbedrijven te privatiseren en met de opbrengst te stoppen in een innovatiefonds van 10 miljard euro. Daarbij wil Parijs ook de participaties in de luchthavenuitbater ADP en de energiegroep Engie afbouwen.

FDJ is wereldwijd de vierde grootste loterij. Vorig jaar werd er voor bijna 16 miljard euro via het bedrijf gegokt en keerde het 3,3 miljard euro uit aan de Franse staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud