Gros beursgang Bpost al geslaagd

©BELGA

Na één dag is het grootste deel van de beursgang van Bpost al een succes. De vraag van institutionele beleggers overstijgt al het aanbod, vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Institutionele beleggers kunnen intekenen op ongeveer 80 procent van de aangeboden aandelen. Gezien er voor die tranche al een overintekening is, kan men concluderen dat het gros van de beursgang al geslaagd is.

De respons van de particulieren is nog niet bekend. Bpost profileert zich als een goedehuisvaderaandeel en wil ongeveer een vijfde van de aangeboden effecten reserveren voor kleine beleggers.

Uit het prospectus van de operatie blijkt ondertussen dat geen enkele bestuurder van Bpost aandelen zal kopen naar aanleiding van de beursgang. Het voltallige directiecomité, ook CEO Johnny Thijs, zal daarentegen wél intekenen op de personeelstranche. Geen enkele bestuurder en geen enkel lid van het directiecomité bezit aandelen of aandelenopties. Ze beginnen dus aan de beurscarrière van Bpost met een clean sheet

Beurstaks

Het prospectus leert ook dat de particulieren die intekenen op de Bpost-aandelen, bovenop de introductieprijs een beurstaks van 0,25 procent moeten betalen (met een maximum van 740 euro per transactie).

Dat is te wijten aan het feit dat de beursgang bestaat uit een aanbod van bestaande aandelen - die van CVC - en niet uit nieuwe aandelen. Voor veel beleggers is dat een verrassing, omdat beursintroducties vaak ontsnappen aan de beurstaks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud