Grote fusie HR-bedrijven ADMB, Zenito, en Provikmo

Philip Van Eeckhoute zal de nieuwe fusiegroep leiden. ©rv

Het sociaal secretariaat ADMB gaat samen met Zenito, dat diensten aan zelfstandigen levert, en preventiedienst Provikmo.

De nieuwe speler ‘Liantis’ mikt op kmo’s en wil in België marktaandeel winnen. De samensmelting is vrijdagmiddag aangekondigd door Philip Van Eeckhoute, de CEO van ADMB. Hij gaat de nieuwe organisatie leiden.

‘Liantis’ wordt een van de grotere HR-spelers met 182,5 miljoen euro omzet, een operationale kasstroom van 23,2 miljoen euro en bijna 1.800 medewerkers. De nieuwe organisatie gaat 250.000 klanten bedienen, waarvan ruim 190.000 zelfstandigen.

Sociaal secretariaat

182,5 miljoen
omzet
De nieuwe speler ‘Liantis’ heeft een omzet van 182,5 miljoen euro.

Sociaal secretariaat ADMB, shirtsponsor van Cercle Brugge, is goed voor bijna een derde van de omzet van de nieuwe organisatie. ADMB bestaat uit een sociaal secretariaat dat loonberekening doet maar biedt ook verzekeringen aan, een kinderbijslagfonds en diensten als recrutering en selectie. Haar klanten zijn kmo’s, ziekenhuizen, woonzorgcentra en starters.

ADMB heeft, zoals alle sociale secretariaten in ons land, historische wortels in het patronaat en staat dicht bij Unizo, de belangenbehartiger van zelfstandigen en kmo’s.

Zenito levert diensten aan zelfstandigen, zoals een sociaal verzekeringsfonds, een ondernemingsloket en een aanvullend pensioen.

Provikmo is een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, negentig procent van haar klanten zijn kmo’s.

Complementair

Het gaat om drie complementaire organisaties die verschillende diensten leveren aan dezelfde doelgroep, maar die nu onder één vlag gaan opereren. In die zin heeft de operatie geen directe impact op de andere spelers. Bovendien werkten de drie organisaties al samen.

CEO Philip Van Eeckhoute maakt zich sterk dat Liantis als enige groep ‘de volledige ketting’ afdekt voor ondernemers en werkgevers. ‘Een van de belangrijke redenen voor dit samengaan is juist dat gemeenschappelijke DNA, ons publiek van ondernemers. Zij kunnen bij ons terecht van aan de start, bij ons ondernemingsloket, tot aan het einde van hun loopbaan voor een aanvullend pensioen maar ook voor de aanwerving van werknemers en HR-diensten.’

Een van de belangrijke redenen voor dit samengaan is ons gezamenlijk publiek van ondernemers.
Philip Van Eeckhoute
CEO fusiegroep Liantis

De operatie gaat niet gepaard met afslanking of besparingen, zegt Van Eeckhoute. ‘We hebben als groep vorig jaar netto 191 mensen aangeworven en we gaan het zeker niet met minder doen.’

Liantis blijft aanwezig in Brussel en Brugge en behoudt haar zestig lokale kantoren. De nieuwe groep richt zich op kmo’s en zelfstandigen en wil in België groeien. CEO Van Eeckhoute wil op die ambitie nog geen cijfers plakken.

Versnipperd landschap

De HR-dienstverlening is in ons land sterk versnipperd en lokaal verankerd. Marktleider SD Worx is een van de weinige organisaties die een aanzienlijk deel van haar 443 miljoen euro omzet uit het buitenland haalt. Internationaal is er een tendens van schaalvergroting en internationalisering.

Ook op vlak van digitalisering staan bijvoorbeeld de buurlanden veel verder, onder andere omdat het berekenen van de lonen exclusief bij de beschermde sociale secretariaten is ondergebracht. Zij opereren nog vaak in een vzw-structuur. De financiële gegevens die ze online verstrekken zijn eerder summier of niet actueel. Grotere groepen als Partena en Acerta combineren een waaier aan acitviteiten, van kinderbijslag tot een ziekenfonds. Op vlak van selectie en recrutering is dan weer een leger aan kleine bedrijfjes en coaches aan de slag. Dat alles maakt het lastig een duidelijk beeld te krijgen van de markt.

Wie is wie?

ADMB

Sociaal secretariaat

Omzet: 58,7 miljoen euro

Ebitda: 8,2 miljoen

Aantal werknemers: 1.015

Vestigingen: 33

Klanten: 41.000 werkgevers, goed voor 313.000 werknemers

Provikmo

Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk

Omzet: 50,9 miljoen euro

Ebitda: 3,9 miljoen euro

Aantal werknemers: 388

Vestigingen: 17 kantoren

Klanten: 35.000 werkgevers, goed voor 450.000 werknemers.

Zenito

Sociaal verzekeringsfonds, ondernemingsloket en aanvullend pensioen zelfstandigen

Omzet: 48,7 miljoen euro

Ebitda: 4,9 miljoen euro

Aantal werknemers: 308

Vestigingen: 25

Klanten: 191.000

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect