House of HR (Accent) getroffen door LuxLeaks

Rika Coppens, CEO van House of HR, dat 2.500 werknemers telt. ©Accent

De uitzendgroep timmert verder aan haar Europese imperium van uitzendbedrijven. Maar LuxLeaks en de stroomlijning van de groep leidden tot een nettoverlies van 121 miljoen euro.

De omzet van House of HR steeg vorig jaar met 58 procent tot 1,3 miljard euro. ‘Het gaat goed’, zegt Rika Coppens, sinds vorig jaar CEO van het bedrijf dat nog voor een klein kwart in handen is van oprichtster Conny Vandendriessche.

De brutobedrijfswinst (pro-forma ebitda, met de volledige consolidatie van vorig jaar overgenomen bedrijven) steeg tot 158 miljoen euro. De grote sprong voorwaarts kwam er voornamelijk dankzij de overname van sectorgenoot Redmore, waarmee de groep haar tentakels in de Nederlandse uitzendsector uitbreidde. ‘Maar we groeien ook organisch’, zegt Coppens.

Er is een schrijnend tekort aan arbeidskrachten. Bedrijven gaan steeds meer op zoek naar professionele hulp om vacatures in te vullen.
Rika Coppens
CEO House of HR

Zo steeg de omzet van Accent, nog steeds het belangrijkste dochterbedrijf, met zowat 10 procent tot 363 miljoen euro. ‘We pikken marktaandeel in’, zegt Coppens. In ons land voert ze een strijd tegen reuzen als Randstad en Adecco. 'De uitzendmarkt groeit.’ De economie draait goed en er is een schrijnend tekort aan arbeidskrachten.

Deze week meldde De Tijd dat eind juni een recordaantal (52.302) jobaanbiedingen openstonden. ‘Bedrijven gaan steeds meer op zoek naar professionele hulp om vacatures in te vullen.’

Nettoverlies

Onderaan op de resultatenrekening van House of HR (voluit ‘The House of His Royal Majesty the Customer’), dat 2.500 werknemers telt, gaapt een groot gat. Het bedrijf boekte vorig jaar 121 miljoen euro nettoverlies.

Dat is onder andere te wijten aan een schikking met de fiscus over een Luxemburgse belastingconstructie die uitlekte via LuxLeaks. Over welk bedrag het precies gaat, is niet duidelijk. Maar de stijging van de belastingfactuur (50,8 miljoen euro tegenover 18,5 miljoen euro in 2016) geeft aan het geen lachertje was. Daarbovenop brachten de schuldherfinanciering en de stroomlijning van de groepsstructuur respectievelijk 15 en 75 miljoen euro eenmalige lasten (onder andere voor optieplannen) met zich mee.

‘We hebben de kerstboom wat minder kerstboom gemaakt’, zegt Coppens over de stroomlijning. Minderheidsaandeelhouders van buitenlandse dochterbedrijven werden uitgekocht in ruil voor een belang in het kapitaal van de moedergroep, in totaal zo’n 15 procent.

Franse investeringsmaatschappij

Daardoor zakt het belang van de Franse investeringsmaatschappij Naxicap tot 60 procent terwijl co-oprichtster Vandendriessche nog een klein kwart bezit. Vandendriessche stampte in 1995 samen met Philip Cracco (nu eigenaar van het horlogemerk Rodania) Accent uit de grond. ‘Als duo stimuleerden we elkaar. Hij was het gaspedaal, ik de rem. Dat werkte wonderwel’, zei ze ooit over de geoliede tandem. Maar er kwam sleet op de samenwerking.

Sinds de intrede van de Franse investeringsmaatschappij Naxicap reeg het bedrijf de overnames aan elkaar en vervijfvoudigde de ebitda.

Cracco verkocht in 2014 zijn aandelen aan Naxicap, dat in 2012 ook al Gimv had uitgekocht. Sindsdien gaat het verschroeiend hard, met de financiële rugdekking van de Fransen. House of HR – met Accent als startpunt – reeg sindsdien de overnames in Nederland, Duitsland en Frankrijk aan elkaar. De stroomlijning van het bedrijf en de afhandeling van het LuxLeaks-dossier kan de voorbode zijn van een exit van Naxicap, dat sinds zijn entree zes jaar geleden goed geboerd heeft en de brutobedrijfswinst zag vervijfvoudigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content