Kleine Nyrstar-aandeelhouder dient klacht in bij FSMA

Een zinksmelter van Nyrstar ©Nyrstar

Een groep kleine aandeelhouders van zinkgroep Nyrstar dient klacht in bij de beurswaakhond FSMA over de manier waarop Trafigura de redding van Nyrstar opzette.

De grondstoffenhandelaar Trafigura heeft sinds kort de quasi volledige controle over de Belgische zinkgroep Nyrstar  en werkt aan de oprichting van een 'nieuw bedrijf' waarbij de huidige aandeelhouders hun belang verwaterd zien tot 2 procent.

Maar die kleine aandeelhouders zijn niet opgezet met de reddingsoperatie van Trafigura en zijn van oordeel dat ze onvoldoende zicht hebben gekregen op de voorwaarden van de ontmanteling. Terwijl institutionele aandeelhouders en een beperkte kring van obligatiehouders die informatie wel kregen.

Een veertigtal onder hen namen het advocatenkantoor Watt Legal van Robert Wtterwulghe en Laurent Arnauts onder de arm. Dat kantoor heeft nu klacht ingediend bij de beurswaakhond FSMA. Volgens dat bureau is de ontmanteling van Nyrstar niet ter stemming voorgelegd van de aandeelhouders 'terwijl die in feite neerkomt op een vereffening van de vennootschap omdat alle activa worden overgedragen'.

'Er werd beursgevoelige informatie achtergehouden voor aandeelhouders die geen institutionele obligatiehouder zijn'
Laurent Arnauts
Advocatenbureau Watt Legal

De algemene vergadering van Nyrstar werd uitgesteld tot 25 juni. Ondertussen is vastgesteld dat de bedrijfsrevisoren geweigerd hebben om de jaarrekeningen te certifiëren omdat ook zij, zo zegt Arnauts in een reactie, onvoldoende informatie kregen. Zij brachten ook geen 'fairness opinion' uit over de ontmanteling. 'De aandeelhouders zullen dus  niet in staat zijn met kennis van zaken een stem uit te brengen op de algemene vergadering.'

Koersgevoelige informatie

Watt Legal had tien dagen geleden volledige klaarheid over de commerciële banden en financiële stromen tussen Nyrstar en Trafigura gevraagd. Trafigura was immers lang tegelijkertijd grootste klant, leverancier, schuldeiser en aandeelhouder van Nyrstar.

Maar de directie van de zinkgroep liet vandaag weten dat het daar geen gevolg zal aan geven en dat de aandeelhouders maar vragen moeten stellen op de algemene vergadering.

Volgens het advocatenkantoor zal het dan echter te laat zijn om inzicht te krijgen over de complexe ontmanteling, ook omdat ze als dusdanig niet op de agenda staat. Volgens het bureau wordt op die manier koersgevoelige informatie voor de markt, en meer bepaald de aandeelhouders die geen institutionele obligatiehouder zijn, achtergehouden, zegt Arnauts.  'Met het risico van handel in voorkennis. Daarom ienen wij klacht in bij de FSMA. De volgende dagen zullen we ons beraden over andere (gerechtelijke) stappen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect