Advertentie

Kwartaalwinst Bpost verrast markt opnieuw

Pakjes blijven het goed doen

bpost overtreft opnieuw de verwachtingen over het tweede kwartaal, er komt ook een hoger dividend aan. Maar de daling van de binnelandse post versnelt en de groei van de pakjes vertraagt.

De Belgische postgroep bpost heeft net als over het eerste kwartaal, opnieuw beter gepresteerd dan de meeste analisten hadden verwacht. De markt ging uit van een genormaliseerde bedrijfswinst (ebit) van 135 miljoen euro, het gemiddelde van een vork van 126 tot 152 miljoen en het werd 142,3 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg die winst 128,9 miljoen, dat is een stijging met 10,5 procent.

Nochtans groeiden de inkomsten slechts met 1,7 procent tot 613,5 miljoen euro. Petercam had op een status quo van 603 miljoen gemikt, Bank De Groof ging dan weer uit van een bedrag van 619 miljoen. De toename van de ontvangsten was zoals verwacht een combinatie van een verdere daling van het volume binnenlandse post (-3,6%) met een groei van het aantal pakjes zowel internationaal als nationaal (+4,7%) 

Pakjes

Als de uitzonderlijke elementen eruit gefilterd worden - zoals verkiezingspost die liefst 5 miljoen inkomsten opleverde - daalde het volume binnenlandse post zelfs met 5,1 procent en dat is 'een verslechtering van de trends uit het eerste kwartaal', aldus een mededeling van bpost. Bij de internationale pakjes was er opnieuw een sterke groei, maar toch minder dan in het eerste kwartaal; dat komt door een vertraging voor zendingen naar China.

Bemoedigend is eveneens dat bpost er nog steeds in slaagt de bedrijfskosten onder controle te houden (-0,6%). Die gunstige evolutie is volgens het bedrijf vooral te danken aan de verdere daling van de loonkosten - niet onlogisch met 1.061 vte's minder jaar op jaar - en de kosten voor uitzendarbeid. Dat levert dus een genormaliseerde ebit op van 142,3 miljoen, de courante winst daalt lichtjes tot 135,5 miljoen (-0,7%) door hogere financiële kosten, netto blijft er 93,2 miljoen over (+13,5%).

Winstprognose

Voor het volledige boekjaar durft bpost nu eindelijk zijn winstprognose verhogen. 'We hebben er alle vertrouwen in dat we voor het tweede semester operationele resultaten kunnen bekendmaken in lijn met vorig jaar en dat we dus de vooruitgang die we in het eerste semester boekten, kunnen behouden'. Tot nog toe ging de groep uit van een jaarwinst die de 436 miljoen van 2013 zou evenaren. Over de eerste zes maanden van dit jaar is de ebit al opgelopen tot 294,4 miljoen (+4,3%). Het dividend gaat ook hoger.

Toch zijn er enkele wolkjes aan de horizon. Omdat de daling van de binnenlandse post (exclusief verkiezingen) versnelde in het tweede kwartaal, rekent bpost nu met een achteruitgang van dit segment van 5,5 procent over het hele jaar, sterker dan eerst gedacht en ook meer dan in 2013. Pakjes zetten hun opmars verder maar de 7,1 procent groei van 2013 acht het bedrijf niet meer haalbaar, het wordt iets tussen de stijging van 5,2 procent in het eerste semester en die 7,1 procent. 

Koersdaling

CEO Koen Van Gerven klinkt niettemin optimistisch: 'Onze operationele resultaten bewijzen opnieuw dat ons businessmodel veerkrachtig is en blijft opbrengen. De kostenbesparingen zitten op koers. Onze pakketactiviteiten hebben zich minder snel dan verwacht ontwikkeld, maar zorgden voor een solide en gezonde groei'. Het aandeel sloot eerder op de dag 2,45 procent lager op 18,33 euro. Daarmee was bpost het slechtst presterende aandeel van de Bel20. Beleggers rekenden blijkbaar niet op een positieve verrassing.

 

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud