Miljardenverkoop House of HR afgeblazen

De verkoop van de uitzendgroep House of HR gaat niet door. De huidige aandeelhouders, waaronder onderneemster Conny Vandendriesche (bekend van De Leeuwenkuil), blijven nog een tijdje aan boord. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Het investeringsfonds Naxicap, de hoofdaandeelhouder van House of HR, trok het verkoopproces van de uitzendgroep enkele maanden geleden op gang. Na een eerste schifting bleef minder dan een handvol kandidaten over. De namen van de investeringsfondsen PAI, de eigenaar van A.S. Adventure, en Towerbrook, de eigenaar van het metaalrecyclagebedrijf Metallo, kwamen in de wandelgangen geregeld terug.

De jongste weken sleepte het verkoopproces aan en bleek de prijs een twistappel. Het was 'erop of eronder', zei een bron vorige week nog. Het is het tweede geworden. De twee overnamekandidaten gooiden onlangs de handdoek in de ring, waarop de aandeelhouders van House of HR besloten de stekker uit de deal te halen. De huidige aandeelhouders gaan in deze configuratie door.

1,7 miljard
Omzet
House of HR boekte vorig jaar 1,7 miljard euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 180 miljoen.

'Het landschap is veranderd', zegt een goedgeplaatste bron. De uitzendsector - traditioneel een kanarie in de koolmijn voor de economische groeivertraging - loopt al enkele kwartalen terug. Dat is onder meer voelbaar in België, Nederland en Duitsland, drie markten waar House of HR aanwezig is. De potentiële kopers wilden dat incalculeren in hun bod, maar de verkoper wou het onderste uit de kan halen.

Met een officieuze verkoopprijs die kon oplopen tot 1,5 à 2 miljard euro zou de verkoop van de uitzendgroep een van de grootste Belgische overnames van het jaar geweest zijn.

Startpunt

Het Belgische uitzendkantoor Accent was in 2012 het startpunt van het groeiparcours van House of HR. Het Franse Naxicap verving toen de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv als financiële partner van het uitzendbedrijf. 

Sinds de instap van Naxicap in 2012 groeide het uitzendbedrijf van 230 miljoen euro omzet naar 1,7 miljard euro vorig jaar. De brutobedrijfswinst (ebitda) bedroeg in 2018 zo'n 180 miljoen euro. Die groei verliep organisch, maar is vooral te danken aan overnames in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Accent is nog steeds de grootste dochter van House of HR.

Met een officieuze verkoopprijs van 1,5 tot 2 miljard euro zou de verkoop van de uitzendgroep een van de grootste Belgische overnames van het jaar geweest zijn.

Naxicap kocht twee jaar na zijn instap de medeoprichter Philip Cracco - bekend van 'The Sky is the Limit' - uit. Conny Vandendriessche - bekend van het ondernemersconcours 'De leeuwenkuil' - bleef toen aan boord. Ze heeft geen operationele functie meer, maar bezit nog een kwart van de aandelen. Het management, onder leiding van Rika Coppens (ex-Bureau Van Dijk, ex-Zenitel), heeft 10 procent in handen.

De kans was groot dat bij een verkoop het management en Vandendriessche hadden geherinvesteerd in de nieuwe constructie boven het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n