Miljoenenbonus voor Booking.com-toplui zet kwaad bloed in coronatijden

Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. ©Peter Hilz

Het topmanagement van Booking.com strijkt 28 miljoen euro aan bonussen op. Dat zet kwaad bloed omdat de reiswebsite in het voorbije coronajaar 65 miljoen euro aan Nederlandse staatssteun kreeg en een kwart van haar personeel ontsloeg.

In documenten voor de komende aandeelhoudersvergadering ontdekte de Nederlandse krant NRC dat Booking Holdings, het bedrijf achter Booking.com, plannen heeft om zijn drie Amerikaanse topmanagers samen 28 miljoen euro aan bonussen uit te keren, voornamelijk in de vorm van aandelenpakketten. Ook het management in Amsterdam - waar de hoofdzetel ligt - heeft uitzicht op een mooie bonus, die gemiddeld 80 procent van het maximumbedrag bedraagt.

4.300
Ontslag
4.300 werknemers, een kwart van het personeelsbestand, werd vorig jaar door Booking.com ontslagen.

Het is niet uitzonderlijk dat het management van een bedrijf beloond wordt, ware het niet dat het Booking.com een rampjaar achter de rug heeft. In 2020 daalde het aantal geboekte overnachtingen met bijna 60 procent. Om de coronapandemie het hoofd te bieden zag het bedrijf zich genoodzaakt stevig in de kosten te snijden. Wereldwijd werden 4.300 personeelsleden bedankt voor bewezen diensten, van wie zo'n 1.000 Nederlanders.

Glenn Fogel ©Bloomberg

Enkele maanden voor die reorganisatie ontving Booking.com, dat in 2019 nog 4,6 miljard euro winst maakte, ruim 65 miljoen euro van de Nederlandse regering. Booking.com verwelkomde de NOW-regeling, waarbij de overheid de loonkosten voor haar rekening neemt, met open armen. Alleen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de luchtvaartmaatschappij KLM kregen nog meer subsidies.

Uitzonderlijke prestaties

Dat het management desondanks grote bonussen krijgt, valt slecht bij onze noorderburen. Topman Glenn Fogel, die vorig jaar volledig afzag van zijn loon, vangt 5,8 miljoen euro. Vicepresident Peter Millones krijgt 2,8 miljoen. En financieel topman David Goulden wordt voor zijn 'uitzonderlijke prestaties' bedankt met een bonus van net geen 20 miljoen euro. Millones en Goulden slikten de voorbije maanden wel een loonsverlaging van 20 procent.

We zitten in een situatie waarin het behouden van talent en sterk leiderschap een belangrijke prioriteit is om ons uit de crisis te blijven loodsen.
Booking.com

Booking.com verdedigt de bonussen, omdat cruciale medewerkers anders geneigd zouden zijn over te stappen naar bloeiende techbedrijven, zoals Google of Facebook. 'We zitten in een situatie waarin het behoud van talent en sterk leiderschap een belangrijke prioriteit is om ons uit de crisis te loodsen', zegt een woordvoerder.

In diezelfde mededeling wijst de woordvoerder erop dat topbestuurders bij andere reiswebsites nog veel meer verdienen en dat Booking.com 'een geweldig bedrijf wil blijven om voor te werken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud