'Mister Fugro' stapt op bij geesteskind

Gert Jan Kramer is per direct opgestapt bij de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro. Kramer kreeg zware kritiek omdat hij afgelopen zomer voor 25 miljoen euro aandelen verkocht in het bedrijf. Kramer was van 1983 tot 2005 ceo van het bedrijf. De koers van het aandeel zakte naar een historisch dieptepunt.

Kramer blijft er bij dat hij als ‘insider’ alle regels heeft gerespecteerd en de transactie aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse toezichthouder correct heeft gemeld. Toch werd zijn positie is steeds moeilijker houdbaar. In de maanden na de verkoop kelderde de koers van Fugro en maakte het bedrijf bekend het dividend over te slaan.

De beleggers voelden zich steeds meer bedrogen. In het voorjaar noteerde het aandeel nog tegen een koers van 63 euro. Toen in de zomer van dit jaar een winstwaarschuwing werd gelanceerd ging de koers de dieperik in. Deze week kwam er een nieuwe winstwaarschuwing en kelderde het aandeel verder. Vrijdag, de dag van de aankondiging van zijn vertrek, ging het aandeel nog eens 10 procent lager en zakte het onder de 11 euro, een historisch dieptepunt.

Gert Jan Kramer kreeg ook heel wat kritiek dat hij zich de voorbije jaren, hoewel hij maar bestuurder (in Nederland commissaris genoemd) meer was, zich nog te veel met het bedrijf moeide. De Nederlandse zakenkrant fd schrijft dat ‘hem werd aangewreven de noodzakelijke veranderingen binnen het eigen bedrijf te hebben tegengewerkt’. Zijn participatie is inmiddels wel gedaald tot minder dan 5 procent.

Niet alleen Kramer, maar ook de dalende olieprijzen, mede als gevolg van de opmars van het schaliegas,  spelen het bedrijf parten. Alle dienstverleners aan de oliesector krijgen het moeilijker.

Onder Kramer (72) kende Fugro zijn gouden periode. De vroegere topman, ‘mister Fugro’ was een ervaren baggeraar toen hij door de aandeelhouders van het in 1983 bijna failliete bedrijf aan boord werd gehaald. Kramer bouwde het uit tot de wereldmarktleider in bodemonderzoek voor de olie- en gasindustrie met een omzet van meer dan een miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud