Advertentie

Nederlandse fietsenreus in de maak

Accell verkocht vorig jaar 1,5 miljoen fietsen. ©MTI

Het familiebedrijf Pon, bekend van het fietsenmerk Gazelle, wil zijn beursgenoteerde sectorgenoot Accell (Batavus, Sparta) overnemen.

Pon voert overnamegesprekken met de fietsenmaker Accell, bekend van merken als Sparta en Batavus en de jongste jaren surfend op de grote vraag naar elektrische fietsen.

Het overnamevoorstel van Pon is niet-bindend en voorwaardelijk en bedraagt 32,72 euro per aandeel in contanten, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro. Dat is een premie van 23,2 procent op de beurskoers van Accell maandagavond. Pon waardeert met zijn bod Accell  op 846 miljoen euro.

Kerncijfers Accell

Omzet 2016: 1,05 miljard euro
Brutobedrijfswinst (ebitda):
71 miljoen
Aantal werknemers:
3.000
Aantal verkochte fietsen (2016):
1,5 miljoen
Aantal merken:
25 - waaronder Batavus, Sparta, Raleigh
Grootste aandeelhouder:
vermogensbeheerder Fidelity (10,1%)

'Naar aanleiding van het voorstel voert Accell verkennende gesprekken met Pon Holdings', luidt het in een reactie van Accell. 'De raad van bestuur en het management van Accell zijn samen met hun financiële en juridische adviseurs alle aspecten van het voorstel zorgvuldig aan het bestuderen en evalueren (...-) Er kan geen zekerheid worden gegeven dat die gesprekken leiden tot een transactie.'

Accell richt zich op het midden- en hogere marktsegment voor fietsen en fietsonderdelen en -accessoires. Zijn bekendste merken zijn Batavus, Sparta en Raleigh. Het bedrijf is marktleider in onder meer Nederland, Duitsland, het VK en de VS. De Nederlandse groep verkocht vorig jaar 1,5 miljoen fietsen en realiseerde een omzet van 1 miljard euro (zie kader).

Het kapitaal van Accell zit verspreid over talrijke institutionele aandeelhouders. De grootste aandeelhouder is de vermogensbeheerder Fidelity, met een belang van 10,1 procent. Het Belgische KBC is eveneens aandeelhouder met een participatie van 0,63 procent.

D'Ieteren

Pon is een soort Nederlands D'Ieteren. Het grootste familiebedrijf van Nederland zet jaarlijks als importeur van onder meer Volkswagen, Audi en Porsche zo'n 7 miljard euro om. Zo'n tiende van die omzet komt intussen uit fietsen - met onder meer het merk Gazelle, maar ook Union en Cervélo. Daar hoopt de familie dus Accell aan toe te voegen.

De groep nam Koninklijke Gazelle in 2011 over en kaapte ook - voor de neus van Accell - het Duitse Derby Cycle weg. In 2015 bouwde het familiebedrijf zijn fietsentak verder uit via de overname van Santa Cruz en BBB Cycling. Pon werd op die manier internationaal actief, zowel in fietsen als in fietsonderdelen en -accessoires.

Pater familias Wijnand Pon is met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro een van de rijkste Nederlanders.

Het familiebedrijf Pon in 10 data

1895: Oprichting Pon. Handel in zeep, tabak en naaimachines. 
1900: Pon wordt importeur Opel-fietsen.
1928: Importeur Opel voor Nederland. 
1931: Oprichting automobielhandel door Ben en Wijnand Pon
1947: Pon wordt de eerste officiële importeur van Volkswagen in Nederland. Twee jaar later komt daar ook Porsche bij en nadien Audi (1974), Seat (1986) en Škoda (1992).
1988: Pon start met de import van assen en veringen voor trailers en trucks.
2003: Pon koopt het beursgenoteerde Geveke. Het wordt op die manier actief in grondverzetmachines, scheepsmotoren en aggregaten.
2011: Overname van Koninklijke Gazelle, Derby Cycle en Cervélo.
2012: Pon wordt importeur van de luxeauto's Bentley, Bugatti en Lamborghini.
2015: Pon bouwt fietsentak verder uit via overname Santa Cruz en BBB Cycling. Het biedt voortaan zowel fietsen als onderdelen en accessoires.

 

PON Holding

Omzet: 7 miljard euro

Omzet fietsentak: 700 miljoen

Bekendste merk: Gazelle

Aantal medewerkers: 13.000

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud