Nederlandse miljonair palmt Europese markt voor machineverhuur in

Pierre Boels, de topman van Boels Rental. ©Hollandse Hoogte / Roger Dohmen Fotografie

De Nederlandse verhuurder van machines en gereedschappen Boels Rental neemt zijn Scandinavische branchegenoot Cramo over voor 592 miljoen euro.

Het familiebedrijf Boels - dat onder andere oranje mobiele toiletten levert voor festivals als Pinkpop en Rock Werchter - is de voorbije jaren uitgegroeid tot het grootste verhuurbedrijf van de Benelux en steekt nu een tandje bij in ScandinaviĆ« en Oost-Europa. 

Het bedrijf zal na de samensmelting met het beursgenoteerde Cramo een jaaromzet van meer dan 1,2 miljard euro halen en bijna 7.000 werknemers tellen. Het zal diensten verlenen in 17 Europese landen en meer dan 750 depots uitbaten voor de verhuur van machines en toestellen.

'Onze bedrijven kennen elkaar goed en passen perfect samen, zowel op strategisch als op cultureel vlak', zegt CEO en eigenaar Pierre Boels.

Deeleconomie

'We moeten blijven investeren en groeien. Ik heb moeite met ondernemers die alleen maar willen oogsten', zei hij in eerdere interviews in de Nederlandse pers. 'Een boom die niet groeit, gaat dood. Ik heb natuurlijk ook een beetje geluk met deze sector. Deze sector biedt groei.'

Het bezitten van machines past niet meer in de tijdsgeest.
Pierre Boels
Topman Boels Rental

Boels surft volop mee op de groeiende deeleconomie. Bedrijven in de bouw- of evenementenindustrie willen zelf niet investeren in allerhande materiaal. Het is niet alleen kapitaalintensief, het vergt ook opslagruimte en investeringen in onderhoud en technische keuringen. Huren is dus het alternatief.

Boels verhuurt zo'n 2.500 producten aan aannemers en bedrijven. Dat gaat van betonmixers, boormachines, bouwliften, hekken, mobiele toiletten, mobiele keukens en generatoren tot modulaire woningen, hoogwerkers, kranen, graafmachines en terraswarmers.

Boels beschikt niet alleen over zijn eigen verhuurdepots, ook de verhuurafdelingen van doe-het-zelfketens worden vaak door het Nederlandse bedrijf gerund. 

Miljonair

'Het bezit van machines past niet meer in de tijdsgeest van consumenten en doe-het-zelvers', aldus Boels. 'Bij klussen is goed gereedschap het halve werk, maar de aankoop ervan voor sporadische klussen is duur', aldus Boels die ooit de vergelijking maakte met ski's. 'Hoe handig is het om 51 weken een paar ski's in je garage te hebben staan voor dat ene weekje wintersport?'

Het in Sittard gevestigde Boels werd in 1977 opgericht door Pierre Boels senior. Zijn zoon, Pierre Boels junior, nam 20 jaar geleden de teugels in handen toen het bedrijf amper 20 filialen had en zette sindsdien een ongekende expansie in gang.

Het vermogen van de topman werd in maart op 340 miljoen euro geschat. Hij is een van de uithangborden van ondernemend Nederland geworden, maar hij blijft er al bij al nuchter onder. 

Apple

'Mensen zeggen me: 'Pierre, wat heb je toch een fantastisch bedrijf gebouwd.' Dan antwoord ik: 'We zijn net zo oud als Apple. Als je het zo bekijkt, valt onze omvang tegen. Toch?'', zei hij vorig jaar nog. 

Mensen zeggen me: 'Pierre, wat heb je toch een fantastisch bedrijf gebouwd.' Dan antwoord ik: 'We zijn net zo oud als Apple. Als je het zo bekijkt, valt onze omvang tegen. Toch?'
Pierre Boels
Topman Boels Rental

De groei van de voorbije decennia kwam deels door organische groei en nieuwe verhuurlocaties, en deels door overnames om nieuwe markten zoals Duitsland en het VK aan te boren en om gespecialiseerde diensten aan te bieden. Het nam eerder IQ-pass over voor diens expertise in toegangscontrole op bouwwerven, of Van Deuveren Traffic dat onder meer mobiele signalisatie voor op de weg verhuurt. 

De Scandinavische buit is nog niet helemaal binnen. Aandeelhouders van Cramo krijgen de kans de komende weken hun aandelen aan te bieden. Onder andere EQT, het investeringsvehikel van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg, heeft al ingestemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud