Advertentie

New York legt Airbnb aan de ketting

©REUTERS

Wie via Airbnb een overnachting wil boeken in New York kan het binnenkort moeilijk krijgen. Ook in Amsterdam, Berlijn en Barcelona clasht het verhuurplatform met de overheid.

De gouverneur van de deelstaat New York, Andrew Cuomo, gaf vrijdagavond vroeger dan verwacht groen licht voor een nieuwe staatswet. Dat kan betekenen dat Airbnb een belangrijke markt verliest. Met 46.000 adresjes is New York de grootste Amerikaanse stad voor de verhuursite met een waardering van 30 miljard dollar.

Volgens de oude wetgeving was het voor de meeste New Yorkers al niet toegelaten hun appartement voor minder dan 30 dagen te verhuren tijdens hun afwezigheid. Maar omdat Airbnb weigert de gegevens van overtreders door te spelen is het voor de overheid nagenoeg onmogelijk die regels af te dwingen.

De nieuwe wet moet daar verandering in brengen door ook het adverteren van een illegaal huurpand te verbieden. In plaats van individuele overtreders te vervolgen, kan de overheid op die manier rechtstreeks Airbnb verantwoordelijk stellen voor particulieren die de site gebruiken om hun appartement illegaal te huur te zetten.

Charmeoffensief

Airbnb liet onmiddellijk weten dat het de nieuwe staatswet zal aanvechten voor de rechter. Via een charmeoffensief in de pers probeerde het bedrijf al de wet tegen te houden en toonde het zich bereid een belasting te betalen die de stad jaarlijks 90 miljoen dollar kan opleveren.

Er staat dan ook veel op het spel voor het verhuurplatform uit San Francisco, dat stelt enkel een tussenschakel te zijn die niet verantwoordelijk is voor de accommodaties die op het platform worden aangeboden. Nu New York het bedrijf dwingt om illegale verhuurders van de site te gooien, kunnen andere steden in de VS en daarbuiten volgen.

Al sinds de oprichting in 2008 is Airbnb gecontesteerd bij overheden en steden. Airbnb zou zorgen voor overlast in woonwijken, voor een zwart verhuurcircuit met belastingontduiking, voor oneerlijke concurrentie met de traditionele hotelsector en in sommige toeristische wijken zouden de huizenprijzen door de extra huurinkomsten zo stijgen dat voor de inwoners een woning onbetaalbaar wordt. Het voorbeeld van New York kan een inspiratiebron worden voor andere steden die de populaire verhuursite liever kwijt dan rijk zijn.

Dichter bij huis

Ook dichter bij huis krijgt Airbnb het lastig. Berlijn voerde onlangs een regulering in waardoor de meeste kortetermijnverhuur verboden is. Airbnb trok naar de rechtbank om de Berlijnse regulering  - een van de strengste ter wereld - aan te klagen. Wie er meer dan de helft van zijn woonoppervlak voor minder dan twee maanden verhuurt, riskeert boetes tot 100.000 euro. Ook Barcelona voerde boetes in tot meer dan 60.000 euro voor mensen die zonder verhuurlicentie een pand aanbieden.

De Nederlandse krant NRC onthulde bovendien dat in de Amsterdamse gemeenteraad een meerderheid te vinden is om Airbnb te verbieden als de site blijft weigeren gegevens over illegale verhuurders uit te wisselen met het stadsbestuur. Verschillende media maakten al melding van overlastproblemen in de Amsterdamse binnenstad omdat Airbnb er uit zijn voegen zou barsten.

Airbnb is actief in 34.000 steden in 191 landen. Door de onenigheid met de overheden dreigt het bedrijf op een paar van zijn belangrijkste markten verhuurders en inkomsten te verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud