portret

Nieuwe SD Worx-baas trekt op overnamepad

Het ambitieuze hr-bedrijf SD Worx, goed voor ruim 4.150 werknemers, krijgt een nieuwe CEO: Kobe Verdonck. Hij volgt met onmiddellijke ingang Steven Van Hoorebeke op.

Het kruispunt tussen IT en hr, daar voelt Kobe Verdonck zich als een vis in het water. Voeg daar zijn ervaring in internationaal management bij en de Gentenaar (48 jaar) is op papier de geknipte man om SD Worx Group, de belangrijkste poot van de gelijknamige holding, te leiden. De Belgische hr-dienstengroep met uitgesproken Europese ambities berekent de lonen van 4,6 miljoen werknemers en behoort tot de top drie in Europa en de top vijf in de wereld.

Steven van Hoorebeke. ©Debby Termonia

Verdonck volgt Steven Van Hoorebeke op, die sinds 2013 de CEO was. Van Hoorebeke, de voorbije jaren de gangmaker van de groei en de digitalisering bij SD Worx, blijft wel beschikbaar voor 'bijzondere opdrachten' tot de algemene aandeelhoudersvergadering van juni 2020.

Volgens SD Worx heeft Van Hoorebeke zijn twee opdrachten, internationalisering en de winst verzekeren, volbracht. Het bedrijf haalt met een omzet van 467 miljoen euro een bedrijfswinst (ebitda) van 61 miljoen euro.

'Omdat de budgetten voor het belangrijke jaar 2020 nu beslist worden, leek dit het beste moment om de CEO-wissel door te voeren. Bovendien was ik vrij om meteen aan de slag te gaan', zegt Verdonck aan de telefoon. Hij is al enkele weken bij SD Worx, want hij trad in juli toe tot de raad van bestuur van de overkoepelende holding.

Zuid- en Oost-Europa

De ruim 4.150 medewerkers zijn actief in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Mauritius, Ierland, het VK en Zwitserland en bedienen er ruim 68.000 bedrijven. Verdonck richt nu de blik op Zuid- en Oost-Europa. 'Op welke manier we die markten zullen betreden, zijn we nu aan het bekijken. Maar we overwegen ook overnames in onze bestaande markten. Want de digitale hr-platformen van de toekomst vergen grote investeringen en dus is schaalgrootte van groot belang.'

Welke digitale plannen staan op stapel? 'SD Worx is van oorsprong een business-to-businessbedrijf dat de administratie deed voor de werkgever. We willen in de toekomst de werknemers van onze klanten centraal stellen en hen helpen bij hun rol op de werkvloer. Ze zouden bijvoorbeeld rechtstreeks via ons platform een vraag kunnen stellen over hun mobiliteit naar het werk.'

SD Worx had vroeger vooral contact met de werkgever. In de toekomst willen we zijn werknemers centraal stellen.
Kobe Verdonck
CEO SD Worx

SD Worx is ontstaan uit het Vlaamse Economisch Verbond (VEV - nu bekend als Voka). Het was oorspronkelijk het sociaal secretariaat van de Vlaamse werkgeversorganisatie.

Jos Sluys

Verdonck leerde eind jaren 90, begin 2000 het klappen van de zweep in het managementteam van Jos Sluys, die met Arinso een echte pionier in IT-oplossingen voor hr op de beurs bracht. Arinso kwam in handen van het Britse Northgate. Verdonck bleef in diverse internationale functies aan boord tot 2014.

Hij werd dat jaar de CEO van het hr-software- en -dienstenbedrijf Raet, een bedrijf met ongeveer 1.200 medewerkers. Hij leidde het Nederlandse bedrijf vier jaar lang, tot Raet in handen viel van een Noorse sectorgenoot. Na enkele maanden in de luwte krijgt hij met SD Worx de leiding over een bedrijf dat zowat drie keer groter is. Daarbij heeft hij het grote voordeel dat zijn voorganger Van Hoorebeke een stevige financiële basis voor verdere groei legde, is Verdonck erkentelijk.

Populaire obligaties

SD Worx haalde in mei nog 80 miljoen euro op via een obligatie-uitgifte waar beleggers storm voor liepen. Daardoor zit er een slordige 200 miljoen euro in de oorlogskas voor internationale expansie. 'We zijn een cashflow genererend bedrijf met 6 à 7 procent organische groei', zegt Verdonck. 'Een nieuwe uitgifte is niet meteen nodig.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud