Onverwachte wissel aan top Bpost

Martine Durez en Johnny Thijs vorig jaar. Enkele maanden na de CEO vertrekt ook de voorzitster van de postgroep. ©Yann Bertrand

Enkele maanden na CEO Johnny Thijs verlaat nu ook Martine Durez, de voorzitster van de raad van bestuur van Bpost, het bedrijf. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De PS schuift Françoise Masai, net als Durez een Di Rupo-vertrouwelinge, naar voor als Durez’ opvolgster. De laatste federale ministerraad voor de parlementsverkiezingen van 25 mei geeft morgen normaal groen licht voor de benoeming van Masai.

Het vertrek van Durez (63) is verrassend. Haar mandaat bij Bpost loopt nog tot 2018 en de postgroep kent geen leeftijdsgrenzen voor bestuurders. De oproeping voor de algemene vergadering van Bpost midden mei maakt bovendien geen melding van haar vertrek.

Durez is een oudgediende bij Bpost. Tussen 1997 en 2006 was ze er financieel directeur. Sinds 2006 zat ze de raad van bestuur van Bpost voor. Samen met ex-CEO Johnny Thijs is ze de architect van de transformatie van Bpost tijdens het jongste decennium. Officieel verlaat Durez Bpost om privéredenen.

Maar volgens ingewijden hield ze een kater over aan de hetze rond het loon van CEO Thijs. Durez pleitte voor het behoud van Thijs’ loon van 1,1 miljoen euro, maar ze werd teruggefloten door PS-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille.

Volgens ingewijden was Durez - ondanks haar sterke banden met de PS en premier Elio Di Rupo - daardoor not amused. Thijs stapte uiteindelijk op.

De tweede verrassing is de naam van de opvolgster van Durez: Françoise Masai (68). Masai is nu nog vicegouverneur van de Nationale Bank. Maar door een stoelendans die de PS bij de centrale bank in gang heeft gezet, wordt ze begin juni vervangen door Mathias Dewatripont. Vincent Magnee, de begrotingsspecialist van premier Di Rupo, wordt directeur in de plaats vanDewatripont. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud