Advertentie

Opslagbedrijf Shurgard wil 575 miljoen euro ophalen

Bij Shurgard kunnen mensen spullen stockeren. Bijvoorbeeld als tussenoplossing bij een verhuizing. ©Wim Kempenaers

De aanbieder van stockageruimte wordt bij de Brusselse beursintroductie op minstens 2 miljard euro gewaardeerd.

Op 17 oktober is het D-day voor Shurgard Europe. De Luxemburgse aanbieder van stockageruimte zal dan op de Brusselse beurs debuteren, als de vorige maand aangekondigde beursintroductie vlot verloopt. 

228
Opslagruimtes
Shurgard heeft 228 stockagehallen in zeven Europese landen.

Shurgard hoopt 575 miljoen op te halen door aandelen aan te bieden voor een prijs tussen 23 en 28 euro. Het bedrijf wordt zo op minstens 2 miljard en maximaal 2,4 miljard euro gewaardeerd. Dat is 20 keer zijn verwachte nettowinst voor 2018.

De beursgang is alleen weggelegd voor grote beleggers. Maar eens de aandelen verhandelbaar zijn, kunnen ook kleine beleggers 'tweedehands' investeren in het bedrijf dat 228 magazijnen heeft in zeven Europese landen, waarvan 21 in Belgiƫ. In die magazijnen kunnen mensen spullen voor korte of lange termijn opslaan. Bijvoorbeeld als tussenoplossing bij een verhuizing.

Shurgard probeert beleggers warm te maken door ze een hoog dividend te beloven. Het streeft ernaar 80 procent van zijn EPRA-winst (zie kader) uit te keren.

Het geld dat Shurgard ophaalt op de beurs wil het onder meer gebruiken om schulden af te lossen. Mede door de overname van het Britse Kensington belopen de schulden nu 4,3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda). Daarnaast sluit het bedrijf verdere overnames niet uit en wil het ook op eigen kracht groeien.

WAT IS 'EPRA-WINST'? 

Het is een foeilelijke term die bij zowat alle beursgenoteerde vastgoedbedrijven opduikt: de 'aangepaste EPRA winst'. Een mondvol dat enige duiding verdient. EPRA staat voor European Public Real Estate Association, de belangenvereniging van de Europese sector. Die vaardigde aan zijn leden richtlijnen uit om de resultaten van diverse spelers in verschillende landen beter vergelijkbaar te maken. 

Het nettoresultaat volgens die EPRA-definitie is de belangrijkste operationele winstdefinitie van een vastgoedbedrijf en vormt doorgaans de basis voor het jaarlijkse dividend.

Het aangepaste resultaat maakt abstractie van twee boekhoudkundige meer- of minwaarden die het nettoresultaat van een beursgenoteerde vastgoedbeheerder alle richtingen doen uitzwiepen, maar geen invloed hebben op het 'cash' resultaat. Het gaat om de markttoets van zowel de portefeuille als de rente-indekking. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud