Overheid neemt Deliveroo en AirBnB in vizier

©ANP

De Vlaamse overheid stelt AirBnB in gebreke en het Brusselse gerecht onderzoekt Deliveroo.

Is de deeleconomie een welkome vernieuwing of gaat het gewoon om een nieuwe economie die de wet niet naleeft? De vraag stelt zich weer iets pertinenter, nu de Vlaamse overheid het verhuurplatform AirBnB in het gareel probeert te krijgen en in Brussel een onderzoek loopt naar de arbeidscontracten bij de maaltijdleverancier Deliveroo.

Het Brusselse gerecht onderzoekt al maanden de sociale praktijken bij Deliveroo, meldt onze zusterkrant L'Echo. De vraag is of wie voor Deliveroo maaltijden aan huis levert als werknemer in dienst is bij Deliveroo, dan wel als zelfstandige op het 'platform' actief is.

Als zou blijken dat wie voor Deliveroo maaltijden levert eigenlijk werknemer is, kan dat het bedrijf op zware straffen in de arbeidsrechtbank komen te staan. Volgens bronnen van L'Echo is de directie van Deliveroo nog niet verhoord, maar werkt ze in volle transparantie mee aan het onderzoek.

Deliveroo telt in ons land 2.000 medewerkers. Ongeveer 1.500 van hen werken onder een speciaal statuut voor de deeleconomie dat sinds juli 2016 bestaat. In dat regime betaal je slechts 20 procent belastingen op de eerste 5.100 euro die je per jaar verdient. De andere 500 Deliveroo-koeriers werken als zelfstandige of als student.

AirBnB

In Vlaanderen ligt dan weer AirBnB, een verhuurplatform voor woningen, onder vuur. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) is het beu dat Airbnb weigert om adressen te geven van panden die via zijn site worden verhuurd. 'Zo kunnen wij niet controleren of die brandveilig zijn', zegt Weyts in Het Nieuwsblad.

Daarom stelt Weyts AirBnB in gebreke. 'We geven Airbnb de kans om uit de grijze zone te treden. Doet het dat niet, dan is dit de eerste stap naar een proces', zegt de minister.

Het agentschap Toerisme Vlaanderen straft eigenaars van Airbnb-panden die zich niet aan de regels houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud