Overnamemarkt laat crisis achter zich

De volledige overname van Verizon Wireless door Verizon is met een prijskaartje van 130 miljard dollar de topdeal van 2013. ©Bloomberg

Er werden het afgelopen jaar voor 2.810 miljard dollar (2.000 miljard euro) fusies en overnames beklonken. Dat is 5 procent meer dan het jaar ervoor, maar vooral het hoogste niveau sinds het begin van de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit de gegevens van het studiebureau Dealogic.

Het bedrag aan deals mag dan wel stijgen, het aantal deals daalde scherp (-18%) tot 35.747. Dat is het laagste aantal sinds 2005. De transacties die werden aangekondigd waren met andere woorden (veel) groter dan vorig jaar.

Dat blijkt onder meer uit het aantal fusie- en overnametransacties boven de 10 miljard dollar. Het afgelopen jaar waren er 22 dergelijke deals, tegenover 18 in 2012. De volledige overname van Verizon Wireless door Verizon (130 miljard dollar) is de grootste transactie van het jaar.

Zwak kwartaal

De kwartaalstatistieken van 2013 ogen minder rooskleurig. In het vierde kwartaal waren er transacties voor een totaalbedrag van 'slechts' 671,6 miljard dollar. Dat is een kwart minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar en het slechtste vierde kwartaal sinds eind 2011.

Opvallend is ook dat de waarde van de transacties die werden ingetrokken tweederde hoger ligt dan vorig jaar (+65% tot 376 miljard dollar).

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs staat bovenaan de internationale, de Europese en de Aziatische ranglijsten van de instellingen die de meeste deals (én voor het grootste bedrag) begeleidden. JP Morgan leidt de Amerikaanse rangschikking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud