Pakjes goed voor forse winstgroei bij Bpost

©BELGA

Bpost verhoogde in het derde kwartaal zijn bedrijfswinst met een kwart. Netto ging de winst bijna 50 procent hoger. Vooral de pakjes deden het goed. De inkomsten uit gewone brievenpost waren lager dan vorig jaar maar bleven in lijn met het vorige kwartaal. In december wordt een interimdividend uitgekeerd.

Het beursgenoteerde bpost boekte in het derde kwartaal 566 miljoen euro inkomsten. Dat is 3,1 procent meer dan het jaar voordien. Een groot deel, 11,4 miljoen, was afkomstig uit de verkoop van een gebouw.

De gewone brievenpost daalde in volume met 3,7 procent in vergelijking met vorig jaar, en dat is in lijn met het vorige kwartaal. De prijsstijgingen vingen, volgens bpost, het gros van de organische volumedaling op.

De inkomsten uit pakjes stegen van 39,3 naar 58 miljoen euro, vooral dankzij de groei van internationaal verzonden pakjes. De inkomsten uit binnenlandse pakjes stegen met 5 procent. 'Dat bevestigt dat bpost goed gepositioneerd is om te profiteren van de groei van e-commerce in België en daarbuiten', stelt topman Johnny Thijs in een mededeling. Thijs is ook tevreden dat de zware volumedalingen van brievenpost in de eerste maanden van het jaar, niet verder doorzetten.

Bpost blijft ondertussen besparen op personeel. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar daalde het aantal voltijds equivalenten met 974. Dat levert een kostenbesparing op van 9,2 miljoen euro. De operationele cashflow steeg met 21,7 procent tot 104 miljoen euro. Dat resulteerde in een bedrijfswinst van 81,5 miljoen en een nettowinst van 53,8 miljoen euro.

Bpost betaalt in december een interimdividend. Het wordt berekend als 85 procent van de som van enerzijds de nettowinst in de eerste tien maanden en anderzijds een bedrag van 17,6 miljoen euro ter compensatie van een uitzonderlijke belasting voor de beursintroductie. Het exacte bedrag van het interimdividend wordt op 4 december bekendgemaakt.

Na de halfjaarcijfers hadden enkele analisten twijfels geuit over de houdbaarheid van het vooropgestelde dividendrendement van 6 à 8 procent. De reden voor de twijfels was het grote verschil tussen de winst naar Belgische boekhoudnormen en de winst naar internationale boekhoudnormen. De payoutratio wordt berekend op basis van de winst volgens de Belgische normen, 'die laatste werd belast met een uitzonderlijke fiscale last van 17,6 miljoen euro', legde Thijs toen uit.

Voor het volledige jaar verwacht de directie stabiele inkomsten onder meer dank zijn de stabilisering van de afname van het brievenpostvolume en de goede resultaten van de pakjes. Voor het hele jaar rekent bpost op een afname van het postvolume van 4 à 4,5 procent. Operationele cashflow en bedrijfswinst zouden volgens bpost minstens hetzelfde niveau moeten halen als vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud