Postbodes worden aandeelhouder

Postbodes en andere personeelsleden van Bpost kunnen bij de beursgang tot 1,75 procent van de aandelen van het bedrijf met korting kopen.Kaderleden en management hebben uitzicht op 1 procent van het aandelenkapitaal.

Er was in de coulissen wekenlang getouwtrek over de exacte verhoudingen tussen het aantal effecten dat bij de beursgang zou worden gereserveerd voor de ‘gewone’ personeelsleden, kaderleden en het management van de postgroep. In die discussie wou de federale regering - die na de operatie 50,01 procent in Bpost behoudt - dat het personeel geprivilegieerd zou worden.

Volgens onze informatie viel er ondertussen een akkoord uit de bus dat bepaalt dat het personeel kan intekenen op 1,75 procent van de aandelen van Bpost en de kaderleden - het topmanagement en de CEO  op 1 procent.

Korting

Ze krijgen - zoals traditioneel bij een beursintroductie - als personeelslid een korting van zo’n 16,6 procent. Gewone personeelsleden mogen tot 5.000 euro intekenen. Hoe hoger in de organisatie, hoe meer effecten men mag aanschaffen. Voor kaderleden en managers - in totaal meer dan 1.200 postmensen - stijgt het maximale intekeningsbedrag tot 100.000 euro. Gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs mag tot 200.000 euro gaan.

Bij Bpost wil men geen commentaar kwijt.

Belgacom

De regeling over de intekening op aandelen bij Bpost heeft dezelfde contouren als die bij Belgacom negen jaar geleden. Toen de telecomgroep begin 2004 naar de beurs trok, konden haar 17.000 werknemers op de aandelen intekenen met een korting van 16,66 procent. De tranche voor het personeel bedroeg iets meer dan 2 procent van de totale beursintroductie (3,6 miljard euro). De intekenaars moesten het papier minstens twee jaar bijhouden (2,5 jaar voor de hogere kaderleden) en mochten niet meer dan vijf keer hun bruto jaarwedde investeren.

Wat later bleek dat het management via bankkredieten fors had ingetekend op die aandelen. ‘We gaan erover waken dat dat scenario zich niet herhaalt bij Bpost’, zei Jozef De Doncker, algemeen secretaris voor de ACOD, onlangs.

Volgens onze informatie zijn de goedkeuring van de prospectus van Bpost (de gedetailleerde informatiebundel voor beleggers) en de opening van de intekenperiode gepland voor volgende week.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud