PostNL plooit terug op Benelux na zwak tweede kwartaal

We schrijven steeds minder brieven, maar versturen wel meer pakjes. ©ANP

Het Nederlandse postbedrijf PostNL krijgt klappen op de beurs na tegenvallende kwartaalcijfers. De Duitse en Italiaanse dochters worden in de etalage gezet om meer op de Benelux te focussen.

PostNL heeft in het tweede kwartaal een verlies van 1 miljoen euro geleden. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde het bedrijf nog 29 miljoen euro winst.

Dat PostNL rode cijfers schrijft, is onder meer te wijten aan de dalende postvolumes. We schrijven almaar minder brieven. Daarnaast werd ook minder bespaard dan voorzien.

De hoeveelheid geadresseerde post lag afgelopen kwartaal bijna 10,8 procent onder het niveau van vorig jaar. De totale opbrengsten stegen tussen april en juni wel met 1,8 procent, tot 851 miljoen euro, met dank aan de grotere hoeveelheid pakketjes die PostNL bezorgde (+22%).

Sandd

De krimp op de traditionele postmarkt speelt PostNL (en andere postbedrijven) al langer parten. Daarom wordt al een tijdje gepraat over een mogelijk samengaan met rivaal Sandd. 'Door het tempo waarin de postvolumes dalen is snel politiek ingrijpen nodig om consolidatie mogelijk te maken', waarschuwt topvrouw Herna Verhagen in een toelichting bij de cijfers.

De Nederlandse regering heeft eerder dit jaar al aangegeven dat het postbedrijven meer ruimte wil geven om samen te werken. Volgens Verhagen is het wachten op meer duidelijkheid over de grenzen waarbinnen de consolidatie precies mag plaatsvinden.

Focus op Benelux

PostNL kondigde ook aan zijn Italiaanse en Duitse dochters Nexive en Postcon te verkopen. De Nederlanders willen zich zo nog meer op de Benelux richten, om de concurrentie met Bpost  aan te zwengelen. 'We zien nog veel kansen in de Benelux', benadrukt Verhagen. Het is volgens haar beter de tijd en het geld die het bedrijf heeft in de Benelux te steken en niet over meer landen te verspreiden.

In 2016 mislukte een toenaderingspoging van Bpost tot PostNL, na hevig verzet van Verhagen.

Door de desinvestering in Nexive en Postcon daalt de ambitie voor 2020 voor de onderliggende operationele inkomsten met 25 miljoen euro. Voor heel 2018 moet de onderliggende operationele winst tussen 160 en 190 miljoen euro schommelen. Analist Marcel Achterberg (Degroof Petercam) is tevreden dat de activiteiten verkocht worden, maar vreest dat een 'snelle verkoop aan een redelijke prijs' een zware opdracht wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect