Publicis doet grote overname in VS

Maurice Lévy, de CEO van Publicis ©Bloomberg

Het Franse advertentie- en communicatiebureau Publicis neemt voor 3,7 miljard dollar (3 miljard euro) het Amerikaanse Sapient over. Publicis wil zo zijn positie op de digitale markt versterken.

Sapient is een specialist in digitale marketing en communicatie. In het gebroken boekjaar 2013/14 behaalde het in de jaren 90 opgerichte bedrijf een winst van 85,9 miljoen dollar op een omzet van 1,356 miljard dollar. Normaal gezien komt Sapient woensdag met kwartaalcijfers.

Door de overname van Sapient zal de digitale markt meer dan 50 procent van de inkomsten van Publicis aanleveren. Dat is drie jaar vroeger dan het strategisch plan 2018 vooropstelde, zegt Publicis in een persbericht. De deal zal ook de groei van de Franse groep aanwakkeren. Publicis, wereldwijd het nummer drie in de advertentiesector, bleef met recente cijfers onder de verwachtingen. Vorige maand werd de omzetverwachting nog verlaagd.

Sapient is ‘een juweel’, een bedrijf dat uniek is in zijn soort, geboren uit technologie, met bevestigde competenties in communicatie, marketing, multikanaalhandel en consulting’, zegt CEO Maurice Lévy in het persbericht.

De aandeelhouders van Sapient ontvangen 25 dollar cash per aandeel, een premie van 44 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag (17,32 dollar). De overname wordt gesteund door de raden van bestuur van beide bedrijven en co-voorzitter Alan J. Herrick wordt CEO van Publicis Sapient.

De notering van Sapient aan de technologiebeurs Nasdaq zal worden geschrapt na afronding van de deal. De overname was eerder al op basis van bronnen gemeld door The Wall Street Journal.

Eerder dit jaar ging een fusie van Publicis met het Amerikaanse Omnicom om 's werelds grootste communicatie- en reclamebureau te vormen niet door, na onenigheid tussen bestuurders over de strategie voor het gecombineerde bedrijf.

Deze zomer nam Publicis al het Belgische webdienstenbedrijf Proximedia over, een specialist in internetdiensten aan kmo's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud