Advertentie
Advertentie

Randstad onderuit ondanks omzetherstel

Randstad kon sterke kwartaalcijfers niet vertalen in koerswinst. ©DB11785

Het Nederlandse uitzendbedrijf Randstad behaalde in het tweede kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Toch ging het aandeel flink onderuit in Amsterdam.

Dankzij de heropening van de economie en de sterkere vraag naar uitzendkrachten zag Randstad de omzet in het tweede kwartaal met 37 procent herstellen tegenover een jaar eerder. Het omzetcijfer van 6,08 miljard euro is een pak beter dan de 5,84 miljard waar analisten gemiddeld op rekenden. Het ligt bovendien 3 procent hoger dan het overeenkomstig cijfer van 2019.

260 miljoen
ebita
De onderliggende bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) van Randstad verviervoudigde bijna tot 260 miljoen euro.

De onderliggende bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) verviervoudigde bijna tot 260 miljoen euro en ook dat cijfer is beter dan verwacht: de consensusverwachting stond op 244 miljoen euro. Randstad houdt op het onderste lijntje 176 miljoen euro nettowinst over, waar het moeilijke tweede kwartaal van 2020 een verlies van 57 miljoen euro had opgeleverd.

Topman Jacques van den Broek is optimistisch voor de rest van het jaar, maar blijft voorzichtig wegens ‘pandemiegerelateerde instabiliteiten en beperkte visibiliteit’.

Diverse verklaringen

KBC Securities heeft het over ‘een zeer sterke set resultaten’ en trekt zijn koersdoel op van 64 tot 71 euro. Het advies blijft op ‘bijkopen’ staan.

Ondanks die lovende woorden ging het aandeel Randstad stevig onderuit in Amsterdam: -6 procent. Analisten komen met diverse verklaringen voor de koersval.

Marc Zwartsenburg van ING zet de schijnwerper op de fors gestegen operationele kosten. In zijn toelichting bij de kwartaalcijfers zei CEO van den Broek dat Randstad blijft investeren in nieuwe groeiopportuniteiten en zijn personeelsbestand met meer dan 2.400 mensen heeft uitgebreid. Zonder die extra kosten waren de winstcijfers nog beter geweest, zegt de ING-analist. De flinke investeringen zullen ook een impact hebben op de derdekwartaalcijfers, voorspelt hij. Zijn advies blijft ‘kopen’, zijn koersdoel 70 euro.

Ingeprijsd

Frank Claassen van Degroof Petercam wijst erop dat het aandeel dicht bij een record noteert. Naar zijn mening is al een groot deel van het herstel ingeprijsd. Zijn advies blijft op ‘houden’ staan, al stelt hij een koersdoelverhoging in het vooruitzicht.

Het beurshuis Jefferies is wat ontgoocheld over de omzetontwikkeling in Noord-Amerika. De omzet in het tweede kwartaal was er slechts 1 procent hoger dan in 2019. Kean Marden en zijn team zijn ook niet helemaal tevreden over de bedrijfswinst. Zij hadden op nog iets meer gerekend. Sectorgenoten konden de voorbije twee weken de prognoses met meer overtuiging kloppen, merken ze op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud