Recordaantal studenten verdient bij

Arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad verwacht een terugval van de studentenarbeid in de zomer. ©Kristof Vadino

84 procent van de studenten verdient bij, blijkt uit onderzoek van Randstad Research bij 1.500 studenten eind maart en begin april. Maar er wordt een terugval verwacht in de zomer.

Het aantal studenten met een bijverdienste piekt, zo illustreert een studie van Randstad Research. 84 procent van hen verdient bij, terwijl dat vorig jaar 80 procent was. In Vlaanderen gaat 87 procent van de studenten aan de slag, in Brussel 83 procent en in Wallonië 78 procent. 

Het aandeel studenten dat werkt tijdens het schooljaar stijgt tot 70 procent, tijdens de grote vakantie is dat zelfs 76 procent. In beide gevallen een record. Bijna twee derde (62 procent) werkt tijdens zowel het schooljaar als de zomervakantie.

Opvallend is dat ruim een derde (36%) zegt dat werken tijdens het schooljaar de studieprestaties schaadt. Met 22 procent doet de horeca het vaakst beroep op jobstudenten. De detailhandel is goed voor 19 procent, de overheid en social profit nemen 11 procent voor hun rekening. 

'Terugval deze zomer'

Toch verwacht Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, dat de records dit jaar niet zullen sneuvelen en verwacht hij een terugval in de zomer. 'Door corona viel studentenarbeid in de paasvakantie terug met maar liefst twee derde. Omdat de paasvakantie in het strengste deel van de lockdown viel, verwacht ik dat de cijfers de rest van het jaar iets positiever zullen zijn. Voorlopig schatten we de terugval voor deze zomer tussen de 20 en 30 procent.'

Zwartwerk licht gestegen

Opvallend is nog dat zwartwerk blijft groeien, ondanks de versoepelingen van het studentenstatuut. In 2019 was globaal genomen 19 procent van de studenten zonder arbeidsovereenkomst aan de slag. Dit jaar is dat gestegen naar 21 procent. 'Bij de jongeren tot 18 werkt liefst 31 procent zonder contract', zegt Denys. 'Vorig jaar was dat 27 procent. De versoepeling van de wetgeving heeft op het eerste zicht niet geleid tot daling van werken zonder contract.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud