Advertentie

Rijkste Belgen verkopen specialist in beveiliging

Connex installeert, onderhoudt en beheert elektronische veiligheidssystemen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. ©© Steve McDonough/CORBIS

Er staan meerdere kandidaten in de rij om Connex over te nemen. Achter dat beveiligingsbedrijf schuilen telgen uit ondernemersfamilies als Solvay, Emsens en Moorkens.

De aandeelhouders van Connex hebben de zakenbank Degroof Petercam gemandateerd om een koper te zoeken voor de leverancier van beveiligingssystemen uit Anderlecht. Die gesprekken zouden volgens onze informatie al in een vergevorderd stadium zitten. 

Connex installeert, onderhoudt en beheert elektronische veiligheidssystemen, zowel voor particulieren als voor bedrijven in uiteenlopende sectoren (retail, logistiek, industrie, milieu en afval, banken, enzovoort). Het is een topdriespeler in zijn branche. De onderneming heeft elf vestigingen in België, waaronder een centrale controlekamer. Connex verkocht sinds zijn oprichting al ruim 22.000 elektronische beveiligingssystemen. Het realiseert een omzet van om en bij de 35 miljoen euro en een nettowinst van 2,5 miljoen euro.

De groep Connex zag in 2006 het licht na de samensmelting van zes Belgische installatiebedrijven. In de oprichterslijst prijken de namen van telgen uit de families Solvay, della Faille, Bauchau, de Cordes, Le Hodey. Dynastieën die elk jaar voorkomen in de rangschikking van de rijkste Belgen.

Twee blokken

De familiale investeerders bezitten 46,4 procent van de Connex-aandelen. De familie Moorkens - bekend van de Antwerpse autogroep Alcopa - zou ongeveer 7 procent van het kapitaal in handen hebben. Dominique Moorkens is voorzitter van de raad van bestuur van Connex. De andere verhoudingen in die aandeelhoudersgroep zijn niet meteen terug te vinden.

De rest van de Connex-aandelen (53,6%) is in handen van het management van het bedrijf. De grootste aandeelhouder in die groep - althans volgens de bedrijfsdatabank Graydon - is Connex-CEO Walter Emsens. Zijn vennootschap EMS bezit zowat 16 procent van de aandelen.

De familie Emsens is beter bekend als hoofdaandeelhouder van de Antwerpse mineralenreus Sibelco. De familie Emsens achter Sibelco stamt af van Stanislas Emsens (1853-1912). Diens broer Alphonse stichtte Eternit (nu Etex). De ondernemersfamilie bezit nog steeds de ruime meerderheid van de Brusselse bouwmaterialengroep. Walter Emsens zit zowel bij Sibelco als bij Etex in de raad van bestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud