Advertentie

Roularta herstelt van coronaklap in voorjaar

Roularta-topman Xavier Bouckaert ©Kristof Vadino

Roularta, de uitgever van onder meer Knack, Libelle en De Streekkrant, heeft na zijn coronaklap in de eerste jaarhelft dankzij de goede zomermaanden een sterk derde kwartaal achter de rug.

De omzet in het derde kwartaal bleef maar 4 procent onder het niveau van die van 2019. Een groot verschil met de eerste jaarhelft. Toen lag de omzet 18,5 procent lager. Voor de eerste negen maanden ligt de omzet toch nog 14 procent lager. Door de coronacrisis lagen de inkomsten uit reclame en events lager, die uit de verkoop van bladen en kranten hoger.

Door het herstel van de inkomsten boekte Roularta in het derde kwartaal 7,1 miljoen euro brutobedrijfswinst. Dat geeft een ebitda van 12,5 miljoen euro in de eerste negen maanden.

Mediafin, de uitgever van de kranten De Tijd en L'Echo, boekte een brutobedrijfswinst van 5,7 miljoen euro. Roularta bezit 50 procent in Mediafin.

Dank zij de goede zomermaanden kan Roularta de eerste negen maanden afsluiten met een nettowinst van 1,8 miljoen euro. Merkelijk beter dan de 1,4 miljoen euro verlies in de eerste jaarhelft.

Roularta waarschuwt wel dat een tweede lockdown en 'het algemene bedrijfsklimaat ten gevolg van de nieuwe covidgolf' een negatieve invloed zullen hebben op de laatste twee maanden van het jaar.

Door de coronacrisis zag de Roeselaarse uitgever in de eerste zes maanden zijn inkomsten uit reclame en events na een goed jaarbegin vanaf de lockdown in maart sterk afnemen. De reclameomzet kreeg in de eerste helft zelfs een klap van 35 procent. De publicatie van de gratisbladen De Streekkrant en De Zondag werd enige tijd onderbroken tijdens de winkelsluitingen. Daar daalden de reclame-inkomsten in de eerste helft met net geen 50 procent. De lokale media zijn nog altijd de hoofdbrok van Roularta's reclame-inkomsten (ongeveer 40 procent).

Roularta is schuldenvrij en beschikte eind september 2020 over een nettocashpositie van 95 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud