Strafpleiter Hans Rieder geschorst als rechter

De bekende strafpleiter Hans Rieder is voor zes maanden geschorst als plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep van Gent. ©BELGA

De bekende strafpleiter, die de gevallen Optima-topman Jeroen Piquer bijstaat, is voor zes maanden geschorst uit zijn functie van plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep in Gent. Dat meldt De Standaard.

Als topadvocaat staat Hans Rieder geregeld bekende ondernemers bij. Zo is hij onder andere de advocaat van de gevallen Optima-topman Jeroen Piquer en stond hij ook Dick Vande Vyvere bij, een gewezen sleutelfiguur in de Belgische fitnesssector. De Standaard vernam nu dat Rieder voor zes maanden geschorst is uit zijn functie van plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep in Gent.

Het ontbrak Hans Rieder aan zelfbeheersing en aan respect voor de psychische integriteit van anderen.
Tuchtrechtbank Gent

De Gentse tuchtrechtbank oordeelde dat het Rieder 'ontbroken heeft aan zelfbeheersing en aan respect voor de psychische integriteit van anderen'. Hij zou de federale magistraat Marianne Cappelle onheus behandeld hebben. De feiten dateren van oktober 2014.

Na de zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent kwam het in 2014 tot een bitse woordenwisseling tussen openbaar aanklager Cappelle en advocaat Rieder. Op die zitting moest beslist worden over de doorverwijzing naar de rechtbank van Mohammed Abdi Hasan, alias de piratenkoning. Rieder was zijn advocaat en zou Cappelle na de zitting gezegd hebben 'dat hij zijn advocatentoga zou uittrekken en haar de huid zou vol schelden tot ze psychisch niet meer boven water kwam'.

Rieder versus Cappelle

Cappelle diende een klacht in tegen Rieder. In augustus 2018 sprak het hof van beroep in Brussel de advocaat vrij. Het hof oordeelde dat een advocaat alles mag doen om zijn cliënt te verdedigen, ook schelden. Cappelle tekende cassatieberoep aan en het Hof van Cassatie verbrak het arrest. 

Op 7 februari moet Rieder opnieuw voor het hof van beroep verschijnen, deze keer in Antwerpen. In afwachting van dat proces schorste de tuchtrechter Rieder voor zes maanden als raadsheer. Rieder en zijn advocaat overwegen cassatie tegen de tuchtrechter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud