Suez Environnement lijdt onder crisis

Jean-Louis Chaussade, de topman van het Franse milieubedrijf Suez Environnement ( foto Reuters)

De Franse milieugroep Suez Environnement zag de winst in het eerste semester wegsmelten. Vooral de afvalverwerking leed onder de moeilijke economische context. De groep bevestigde de jaarprognose, die het eind juni al neerwaarts had bijgesteld.

Suez Environnement, actief in waterbeheer en afvalverwerking, zag zijn nettowinst met maar liefst 82 procent dalen tot 40 miljoen euro. De omzet daalde slechts met 0,7 procent tot 7,32 miljard euro.

Volgens de milieugroep zijn de resultaten 'bevredigend' voor de afdelingen 'Water Europa' en voor de internationale activiteiten. De divisie 'Water Europa' sloot het eerste halfjaar af met een bedrijfswinst van 572 miljoen euro, een stijging van 3,2 procent op vergelijkbare basis.

Maar het moeilijke economische klimaat in Europa had een negatieve impact had op de industriële productie en dus op de afvalverwerking . De behandelde volumes daalden in de eerste zes maanden met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De tak afvalverwerking in Europa zag de bedrijfswinst met 14 procent kelderen tot 378 miljoen euro.

De daling was verwacht. Eind juni meldde Suez Envrironnement al dat het zijn jaarprognose moest herzien. Het milieubedrijf betwijfelde toen al dat het een omzet en een winst zou neerzetten die vergelijkbaar of zelfs hoger zouden zijn dan die van vorig jaar.

Naast de aanhoudende economische onzekerheid , moest de groep ook een waardevermindering boeken van 85 miljoen euro door een vertraging in de bouw van een ontziltingsfabriek in het Australische Melbourne.

Om de crisis het hoofd te bieden, scherpt Suez Environnement zijn kostenreductieplan aan. De groep wil de kosten verminderen met 150 miljoen euro. Het bedrijf snijdt ook in de investeringen met 100 miljoen euro tot 1,2 miljard euro.

'Ondanks de crisis in Europa zijn de fundamenten van de groep goed en blijven de perspectieven op lange termijn solide', zegt de directeur-generaal Jean-Louis Chaussade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud