Uber gaf zijn Singaporese chauffeurs defecte wagens

In januari vatte een stilstaande Honda Vezel van Uber vuur. ©REUTERS

Na alle tumult van de voorbije maanden, stopt het nog steeds niet voor Uber. Nu raakt er bekend dat het bedrijf chauffeurs in Singapore bewust liet rondrijden in teruggeroepen wagens.

De taxidienst brengt via een app particuliere of professionele chauffeurs in contact met passagiers, maar Singapore heeft een tekort aan potentiële taxi's. Het land kent de hoogste prijzen voor wagens, waarop het taxibedrijf een hele resem tweedehandswagens kocht om ze dan te leasen aan chauffeurs. Daaronder zaten exemplaren van de probleemwagen Honda Vezel. Dat meldt The Wall Street Journal. 

Honda riep de wagens terug in april 2016 nadat duidelijk werd dat slecht werkende onderdelen oververhitten en vuur vatten. Uber-managers in Singapore waren zich bewust van de problemen, maar kochten toch nog 1000 defecte Vezels aan en leasten ze aan chauffeurs.

Tekort aan onderdelen

Uber kocht de tweedehandswagens aan bij auto-importeurs in plaats van bij lokale tweedehandsdealers om kosten te besparen. Die bedrijven herstelden de wagens niet omdat er een tekort aan onderdelen was. Terugsturen was voor Uber ook geen optie omdat Honda niet verplicht is de wagens te herstellen.

Uber hield de wagens dan maar op de baan terwijl het op onderdelen wachtte om zo een negatieve reactie van klanten en chauffeurs te vermijden. Het leidde ertoe dat in januari een stilstaande Honda Vezel van Uber vuur vatte. Er waren geen inzittenden.

Drie dagen na de brand werd het hoofdkwartier in San Francisco op de hoogte gebracht, waar beslist werd de defecte wagens in de app te deactiveren, maar ze wel op de baan te laten tot er een herstelling mogelijk was. 

Het is niet de eerste storm waarin Uber terechtkomt. Het taxi-bedrijf heeft al te kampen met een toxische bedrijfscultuur die bol staat van machogedrag en seksuele intimidatie, een leegloop in het management, het ontslag van CEO Travis Kalanick en een rechtszaak wegens patentdiefstal tegen de divisie die aan zelfrijdende technologie werkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud