Advertentie
analyse

Uber krijgt steeds meer last met agressieve CEO

©BELGAIMAGE

De agressieve groeistrategie van Uber zit ingebakken in de werkcultuur en de technologie van de digitale taxidienst. Ook het karakter van oprichter Travis Kalanick in het vizier.

In de opmars van Uber tot de succesvolste technologiestart-up van het decennium, die een  nieuwe industrie creëerde en een bestaande overhoop gooide, komt één constante steeds terug: regels zijn er om gebroken te worden. Of toch minstens om de rekbaarheid ervan te testen.

Met die gedachte kon Uber doorbreken in steden in de ruim 70 landen waar het actief is. Op de meeste plaatsen waar de strenge lokale taxiwetgeving Uber hinderde, loonde het meer om achteraf vergiffenis te vragen dan vooraf om toestemming.

KORT

Uber zit al enkele maanden in zwaar weer na een stroom verhalen over de keerzijde van het agressieve groeimodel van de digitale taxidienst. Meerdere topmanagers trokken al de deur achter zich dicht. Steeds meer blijkt ook dat Uber zijn technologie ontwerpt om regels te kunnen verbreken.

Dat alles verhoogt de druk op CEO Travis Kalanick, die de touwtjes echter stevig in handen heeft.

Die attitude om expansie op alles te laten primeren zit niet enkel in de strategie van het op bijna 70 miljard dollar gewaardeerde bedrijf. Ook het product, bestaande uit een app die passagiers verbindt met particuliere chauffeurs, is ontworpen om waar mogelijk regels uit te buiten of te overtreden. Dat blijkt steeds meer uit de aanzwellende stroom ongunstig nieuws over Uber die al enkele maanden aanhoudt en het bedrijf in de grootste crisis stortte sinds zijn oprichting in 2009.

Ruzie met Tim Cook

Travis Kalanick, de oprichter en CEO van Uber, kwam volgens The New York Times in 2015 in aanvaring met Tim Cook, de CEO van de technologiereus Apple . Cook was niet te spreken over de manier waarop Uber, om fraude tegen te gaan, de iPhones van gebruikers met een digitale vingerafdruk bleef traceren, zelfs nadat ze de app van Uber hadden verwijderd. Dat schendt de privacyregels van Apple, dat als eigenaar van de App Store een centrale schakel is in de app-economie en dus van cruciaal belang voor Uber.

Uber probeerde lang die praktijk te verbergen door te voorkomen dat controleurs van Apple rond het hoofdkwartier in het stadje Cupertino toegang kregen tot de code achter de app. ‘Ik hoor dat u onze regels hebt overtreden’, zei Cook naar verluidt tegen Kalanick toen de twee elkaar ontmoetten. Als Uber de praktijk niet stopzette, zou Apple de app uit zijn App Store gooien, verzekerde Cook, en was Kalanick zijn belangrijkste distributiekanaal kwijt.

Greyball

Eerder kwam al aan het licht dat Uber lang het softwareprogramma Greyball gebruikte, waarmee het de lokale overheid om de tuin kon leiden in steden waar het ondanks een verbod zijn activiteiten ontplooide.

We zitten in een politieke campagne en onze kandidaat heet Uber. Onze tegenstander heet Taxi.
Travis Kalanick
CEO en Oprichter Uber

Met Greyball kon Uber controleurs van de stad identificeren op basis van hun locatie. Vervolgens verhinderde Uber dat die controleurs de app konden gebruiken door hun een nepversie voor te schotelen waarmee ze geen rit konden aanvragen. Zo konden de stadsdiensten niet in kaart brengen wat Uber deed. Uber schrapte Greyball toen het gebruik in de media verscheen.

Er was ook ophef over de algoritmes die Uber (en andere bedrijven in de aanvraageconomie) gebruikt om zijn chauffeurs, die geen werknemers zijn maar op freelancebasis rijden, via het gebruik van data en sociale wetenschap te motiveren om zo veel mogelijk ritten uit te voeren. Zo moet het systeem waarbij passagiers en chauffeurs elkaar vinden zo efficiënt en dus zo goedkoop mogelijk verlopen.

Meedogenloos

Steeds meer komt nu ook het karakter van oprichter en CEO Travis Kalanick in het vizier. Uit uitvoerige profielen zoals dat van The New York Times tekent zich het beeld af van een hypercompetitieve en meedogenloos ambitieuze stichter.

‘We zitten in een politieke campagne, en onze kandidaat heet Uber. Onze tegenstander heet Taxi. Niemand houdt van hem, hij is geen aangenaam persoon, maar hij is zo verweven met het politieke systeem dat veel mensen hem dingen verschuldigd zijn’, omschreef Kalanick ooit zijn missie.

De vraag is of dit alles de stoel van Kalanick doet wankelen. De 40-jarige CEO staat onder toenemende druk nadat meerdere topmanagers de voorbije maanden het bedrijf hebben verlaten als reactie op de berichten over een bedrijfscultuur van seksisme en machismo.

Daarover beval Kalanick een intern onderzoek waarvan de resultaten de komende weken verwacht worden. Uber zoekt ook een operationele rechterhand, die Kalanick moet bijstaan in zijn leiderschap.

Stemrecht

Kalanick zit echter gebeiteld. Door de aandeelhoudersstructuur van het vooralsnog private bedrijf heeft hij de meeste macht in handen. Door de in Silicon Valley gangbare structuur, waarbij sommige types aandelen meer stemrecht geven in de raad van bestuur dan andere, en door een strategische invulling van dat bestuur kan maar één persoon echt beslissen of Uber een nieuwe CEO nodig heeft: Kalanick zelf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud