Uber slikt miljardenverlies op participaties

Uber Eats kan een deel van de teruggevallen inkomsten uit taxidiensten compenseren. ©REUTERS

Het taxiplatform Uber verwacht door de coronacrisis 1,9 tot 2,2 miljard dollar te moeten afschrijven op zijn participaties in andere bedrijven.

Uber  ziet zijn activiteiten wereldwijd onder druk komen door de lockdonws in tientallen landen waar het actief is. Het aantal taxiritten daalde in sommige steden met 70 procent.

Positief is wel dat de maaltijdbezorgdienst Uber Eats overuren draait, omdat veel mensen thuis zitten en maaltijden aan huis laten leveren.

Voorlopig is de definitieve impact van de coronacrisis nog onduidelijk, maar de eerdere financiële prognoses voor 2020 worden wel ingetrokken. Ook gaat Uber zo'n 2 miljard dollar afschrijven op minderheidsparticipaties in andere bedrijven.

Cashbuffer

Uber heeft aandelen in enkele grote taxi- en bestelplatformen in andere landen, zoals het Chinese Didi Chuxing en het Aziatische Grab. Die twee belangen stonden eind vorig jaar voor 10,3 miljard dollar in de boeken.

4 miljard
Uber
Uber zit volgens de analisten op een cashbuffer van 4 miljard dollar.

Het aandeel van Uber, dat bijna een jaar geleden naar de beurs trok, won donderdag in de nabeurshandel meer dan 8 procent na de publicatie van de afschrijving. Beleggers hadden een grotere impact verwacht. Het bedrijf zit ook op een cashbuffer van minstens 4 miljard dollar, zeggen analisten.

Vorige maand beloofde Uber nog 10 miljoen gratis ritten en voedselleveringen aan zorgwerkers, senioren en mensen in nood uit te voeren. Ook werd een programma voor financiële steun voor chauffeurs en bezorgers opgesteld. Volgens Uber is de financiële impact van die laatste regeling beperkt tot maximaal ruim 100 miljoen dollar over de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud