Vakbonden: 'Dit is geen kerstcadeau'

Het vertrek van Johnny Thijs bij bpost wordt door de vakbonden niet op applaus onthaald. Zij zijn ongerust, nu volgende maand cao-onderhandelingen zouden worden opgestart.

'Door de onzekerheid is zijn vertrek geen kerstcadeau voor ons', aldus vakbondsafgevaardigde Jozef De Doncker (ACOD). De balans van ruim tien jaar Thijs is dan weer 'gemengd'.

Thijs kondigde maandag aan dat hij geen verlenging wil van zijn mandaat als gedelegeerd bestuurder. Dat mandaat loopt af op 6 januari volgend jaar. Thijs is wel betrokken bij de zoektocht naar een opvolger en zal voor de continuïteit van de onderneming aanblijven tot zijn opvolger is benoemd.

Zijn vertrek is niet echt een verrassing voor het personeel. 'Geen verrassing als men de ontwikkeling van de jongste dagen bekijkt. Maar wél op de iets langere termijn: enkele weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht', illustreert De Doncker. De vakbondsman wijst erop dat het om een persoonlijke beslissing van Thijs gaat, waar hij dus geen commentaar op heeft.

Maar de vakbonden zijn wel ongerust over wat de niet-verlenging van het mandaat van Thijs betekent voor de komende cao-onderhandelingen bij bpost. 'We kenden Thijs en respecteerden elkaar ook. Het was geen makkelijke onderhandelaar, maar hij was wel vatbaar voor rede', aldus De Doncker.

'Onder welke voorwaarden zullen we kunnen onderhandelen en binnen welke termijn? Het is best dat de onduidelijkheid niet te lang aansleept, want het personeel verwacht echt wel iets van de volgende cao', waarschuwt Lieve Van Overbeke van de christelijke vakbond.

ACV-Transcom maakte maandag een gemengde balans op van tien jaar Thijs. 'Er waren goede momenten én moeilijke momenten', luidde het. 'De sociale dialoog verliep vrij vlot, maar tegelijk heeft hij de productiviteit van het personeel wel met 30 procent verhoogd', verklaarde Van Overbeke.

Haar Franstalige collega André Blaise, nochtans berucht voor zijn harde standpunten, beschreef Thijs als 'een grote chef die niet teveel tegenspraak verdroeg'. Blaise doelt vooral op de financiële prestaties van de CEO, 'terwijl op sociaal vlak duizenden banen werden geschrapt en de productiviteit explodeerde'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud