Vlaamse werkgevers rekruteren nauwelijks

In de sector van de nutsvoorzieningen worden wel enige aanwervingen verwacht. ©Schaffer,John/HH

De Vlaamse werkgevers waren nog nooit zo pessimistisch in hun tewerkstellingsvooruitzichten sinds de lancering van Manpower Barometer in 2003. Negen op 10 Belgische werkgevers opteren deze zomer voor een status-quo van hun personeelsbestand,

Dat blijkt uit de driemaandelijkse rondvraag van de uitzendgroep Manpower naar de aanwervingsplannen van de werkgevers in België.

Slechts 4 procent is van plan netto te rekruteren. Bij 6 procent zou het personeelsbestand krimpen. De zogenaamde nettotewerkstellingsprognose (het verschil tussen zij die netto willen aanwerven en zij die netto willen afslanken) komt seizoengezuiverd uit op -1. Dat is drie procentpunten minder dan in het vorige kwartaal (+2) en een stabilisering tegen een jaar eerder.

‘De positieve opstoot van het vorig kwartaal zet zich niet door. België is een van de vier landen op 42 in het onderzoek met een negatieve tewerkstellingsprognose. Dat is geen verrassing. Volgens de Zwitserse businessschool IMD daalt België opnieuw twee plaatsen in de ranking van de competitiefste economiën ter wereld’, stelt Philippe Lacroix, CE0 van Manpower België. Een negatieve prognose is er ook Frankrijk (-1), Nederland (-1) en vooral Italië (-8).

De Vlaamse werkgevers geven de meest pessimistische tewerkstellingsvooruitzichten (-4) sinds de peiling van Manpower in 2003 van start is gegaan. Dat is een daling met 4 procentpunten ten opzichte van het vorig kwartaal. In Wallonië blijft de tewerkstelling ten opzichte van het vorige kwartaal ter plaatse trappelen (0) terwijl ze in Brussel toeneemt (+3).

Dat is ook de trend op een iets langere termijn. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2013 is er sprake van een verslechtering van de vooruitzichten in Vlaanderen (-2) en een duidelijke verbetering in Brussel (+8 ). Voor Wallonië is er een stabilisatie.

De arbeidsmarkt heeft het in Vlaanderen niet gemakkelijk. De werkloosheid bedroeg in Vlaanderen eind maart 7,8 procent. Einde maart zaten 230.703 mannen en vrouwen zonder werk. Dat is fors meer dan een jaar eerder. Op jaarbasis kwamen er 19.002 werkzoekenden bij.

Sectoren

Enkel in de maakindustrie (waar de prognose vier kwartalen op rij stijgt) en in mindere mate de sectoren elektriciteit, gas en water, en de bouw, willen Belgische werkgevers netto gaan aanwerven. In de bouw is de trend om te recruteren wel aan het afzwakken.

Wereldwijd zijn de tewerkstellingsvooruitzichten zwakker dan vorig kwartaal. Ze dalen in 24 van de 42 bevraagde landen en gebieden. In Europa is dat zo in 11 op 22. In de VS zijn de werkgevers de voorbije zes jaar nog nooit zo positief (+14) geweest.

De bevraging bij 750 managers in België gebeurde tussen 17 en 29 april, dus voor de verkiezingen van 25 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud