Advertentie

VRT-topman: 'De Pauw niet lichtzinnig opzijgezet'

VRT-baas Paul Lembrechts. ©BELGA

Het stopzetten van elke samenwerking met tv-maker Bart De Pauw was geen lichtzinnige beslissing. Dat heeft VRT-ceo Paul Lembrechts vrijdagochtend verzekerd.

De klachten waarmee vrouwen naar de openbare omroep stapten, vertoonden volgens Lembrechts eenzelfde patroon: amoureuze avances die onschuldig startten, maar nadien escaleerden in een vorm van stalking.

Hij sprak in het Radio 1-programma De Ochtend van 'honderden sms'en'. Niet met kleine flirterige boodschappen, maar 'zeer seksueel en pornografisch getint'. 'Dit was geen eenvoudige en lichtzinnige beslissing. Ik hoopte dit soort beslissingen nooit te moeten nemen. Ik zou nogal gek zijn als ik over ons goudhaantje op zondagavond op anekdotische basis zou beslissen', verklaarde Lembrechts op Radio 1.

Ik zou nogal gek zijn indien ik over ons goudhaantje op zondagavond op anekdotische basis zou beslissen.
Paul Lembrechts
VRT-topman

Het patroon dat zich in de klachten aftekende, was voor Lembrechts 'meer dan voldoende reden' om actie te ondernemen. 'De medewerkers van de VRT en van de productiehuizen waarmee de VRT samenwerkt, moeten in een veilige omgeving kunnen werken en niet in een bepaalde vorm van angst.'

#metoo

De videoboodschap van Bart De Pauw

Bart De Pauw maakte donderdagavond zelf bekend in een videoboodschap dat de openbare omroep hem opzijschoof. Hij pakte de VRT daarmee in snelheid. Die was op dat moment zelf de laatste hand aan het leggen aan een communiqué over de zaak.

De beslissing viel niet op basis van anonieme getuigenissen, legde Lembrechts vrijdag uit. De vrouwen in kwestie stapten naar de openbare omroep nadat de VRT enkele weken geleden, in de nasleep van de 'metoo'-hashtag, zijn meldpunt opnieuw onder de aandacht bracht. Ze hadden een 'uitvoerig en uitgebreid' gesprek met de preventieadviseur over de feiten, die dateren uit een recent of wat verder verleden.

Donderdagavond diende zich overigens nog een extra getuige aan. Volgens Lembrechts vond vorige week donderdag een ontmoeting plaats met De Pauw. De tv-maker werd er geconfronteerd met de elementen in het rapport en de VRt gaf aan welke richting de beslissing uitging. 'Hij heeft gereageerd op een minimaliserende manier. Dat strookt niet helemaal met wat wij hebben gehoord, maar dat verwondert me niet helemaal.'

Lembrechts gaf aan geen weet te hebben van andere dossiers over medewerkers die zich aan grensoverschrijdend gedrag zouden hebben bezondigd.

Koeken Troef! 

De VRT besliste niet alleen de samenwerking stop te zetten met De Pauw, maar ook met het productiehuis Koeken Troef!, waarvan De Pauw eigenaar is. Wel wil Lembrechts de deur openlaten om via een 'constructieve dialoog' na te gaan welke mogelijkheden bestaan voor verdere samenwerking op een manier die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Ik ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor.
Bart De Pauw

Televisiemaker Bart De Pauw heeft een advocaat in de arm genomen en overweegt stappen tegen de VRT. Dat zei hij vrijdag in De Ochtend. 'Ik ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud