Advertentie
Advertentie

Waals beveiligingsbedrijf Protection Unit gooit directie om

Een bewakingsagent van Protection Unit. ©SAMUEL SZEPETIUK

De Luikse privébewakingsgroep Protection Unit heeft de voorbije weken zowat haar hele directie omgegooid. Opvallend is dat de CEO vertrekt, maar niet wordt vervangen.

Protection Unit heeft na een snelle groei en het binnenhalen van enkele grote contracten ongeveer 3.000 mensen in dienst in België, Luxemburg en Frankrijk. De omzet zal dit jaar naar verwachting ruim boven 100 miljoen euro uitkomen. Het bedrijf, opgericht door Samuel Di Giovanni, is een te duchten concurrent geworden van klassieke spelers zoals Securitas en G4S en neemt nu zelfs de tweede plaats in op de Belgische markt.

Protection Unit meldde onlangs in het bedrijfsblad dat met Christina Menendez een financieel directeur aangetreden is. Zij komt over van de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa (nu Wallonie Entreprendre). Ze zal de financiële dienst versterken als CFO. De leidinggevende van de dienst blijft volgens Frédéric Leidgens, de woordvoerder van het bedrijf, op post.

Advertentie

Collegiaal

Laurent Briou (ex-Wallonie Expo) werd operationeel directeur, een nieuwe functie. Ook twee Vlamingen treden toe tot de cockpit van het bedrijf om de Vlaamse aanwezigheid te versterken. Sven De Smet (ex-COO Securitas België) wordt country operations director BeLux. Steven Van Doorne, die de sector goed kent door zijn ervaring bij Cobelguard en Loomis, werd aangetrokken als adviseur van Di Giovanni.

We versterken de directie nu de groep zo groot geworden is. Met 3.000 werknemers is het anders werken dan toen we met 200 waren.

Frédéric Leidgens
Woordvoerder Protction Unit

Het blad vermeldt niet dat CEO Nicolas De Angelis vertrekt, zoals meerdere bronnen zeggen. Hij gaat zich focussen op de onderneming van zijn vrouw. Leidgens zegt daarover dat De Angelis nog op post is. Hij vertrekt zodra de overgangsfase met de versterkte directie achter de rug is. Opmerkelijk is dat hij niet vervangen wordt en dat de directie voortaan collegiaal zal beslissen. De Angelis is sinds 2017 aan de slag voor Protection Unit en werd eind 2021 topman.

Strafonderzoek

Di Giovanni kwam in 2020 in opspraak wegens zijn betrokkenheid bij het strafonderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in Mithra-aandelen. Het Luikse gerecht wil hem in dat dossier voor de rechter brengen. Ook zijn vriend François Fornieri, de omstreden oprichter van het farmabedrijf Mithra, zou zich voor de rechter moeten verantwoorden. De raadkamer spreekt zich daar mogelijk binnenkort over uit.

Di Giovanni, die de betichtingen ontkent, zette daardoor bij Protection Unit een stap opzij als CEO. De recente herschikkingen aan de top staan daar los van, zeggen meerdere bronnen. Leidgens bevestigt dat. 'We versterken gewoon de directie nu de groep zo groot geworden is. Met 3.000 werknemers is het anders werken dan toen we maar met 200 waren.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.