Winkeliers eisen ook subsidies voor krantenverkoop

De zelfstandige supermarkten en krantenwinkels eisen een overheidstoelage omdat ze kranten en tijdschriften verkopen. Ze maken een vergelijking met Bpost dat een jaarlijkse toelage van bijna 200 miljoen euro ontvangt voor de persverdeling.

Dat zeggen sectororganisaties Buurtsuper.be, VFP en Prodipresse in een persbericht. 'De overheidssteun dient om de pers in zijn algemeenheid te ondersteunen, niet om het ene kanaal ten koste van het andere te bevoordelen', klinkt het. 'Een krant die verkocht wordt in de winkel of wordt thuisbezorgd door de krantenboer, is niet minder waard dan één die bpost verdeelt.'

De winkeliers dienen een klacht in bij het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) en dreigen ook met een klacht bij de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing.

De klacht gaat ook naar minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a). De sector eist snel 'correctieve initiatieven'.

Aanbesteding

Tegen 2016 moet de overheid een openbare aanbesteding uitschrijven voor het bedelen van de kranten in ons land. Dat werd zo afgesproken met de Europese Commissie in het kader van de goedgekeurde staatssteun voor bpost.

De nieuwe aanbesteding moet ook de klassieke persverdeling via de winkels erkennen, vinden de winkeliers. Volgens de woordvoerster van Vande Lanotte is er van concurrentievervalsing geen sprake. 'De toelage voor bpost dient om ervoor te zorgen dat er in alle hoeken van het land een krant in de brievenbus kan liggen voor 7 uur in de week en voor 10.00 in het weekend', zegt ze. 'Er zijn al handelaars die lokaal kranten verdelen, maar die leveren niet overal.' De nieuwe openbare aanbesteding wordt binnenkort opgestart, luidt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud