Advertentie
Advertentie

Wurgrente duwt Exmar naar laagste peil in vijf jaar

Nicolas Saverys, CEO en grootaandeelhouder van Exmar. ©Jonas Roosens

Gastankerreder Exmar krijgt vrijdag stevige klappen op de beurs. Het bedrijf zit in financiële moeilijkheden en zou torenhoge rentes moeten betalen om zijn schuld te herfinancieren.

Exmar  zakt vrijdag tot 5 procent op Euronext Brussel en is daarmee teruggevallen naar het laagste peil sinds midden 2012.

Persagentschap Bloomberg meldde donderdag dat Exmar in juli een obligatielening van 1 miljard Noorse kronen (105 miljoen euro) moet aflossen. Maar dat geld is er niet als gevolg van het afspringen van de deal met het Nederlandse Vopak over de verkoop van hervergassingsschepen. Die deal was nochtans belangrijk om de schuldenlast te verlichten.

Daarom wil Exmar vers geld ophalen. Volgens Bloomberg mikt het op een lening van 150 miljoen dollar met een looptijd van drie jaar, maar moet de reder daarvoor een strafrente betalen van 10,5 tot 11 procent. Dat is een reusachtig tarief in tijden van nulrente.

Exmar torste eind vorig jaar 559 miljoen euro aan schulden, zo'n vijf keer de bedrijfskasstroom. Op korte termijn kan die schuldenlast volgen analisten nog verdubbelen, door de ruwweg 300 miljoen dollar aan investeringen die in de steigers staan en de kostprijs voor de oplevering van een drijvende fabriek voor vloeibaar aardgas. Daarvoor werd nog geen klant gevonden. Vorige maand zei CEO en grootaandeelhouder Nicolas Saverys op de algemene vergadering wel dat er met twee partijen een voorakkoord gesloten is.

Exmar suste donderdag dat de nieuwe obligatielening waarover Bloomberg het had nog niet rond is en dat ook de rente nog te bepalen is. 'Als we een nieuwe obligatielening aangaan, zullen we daarover een persbericht uitsturen', zei financieel directeur Miguel De Potter donderdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud