Zweedse bewakingsreus Securitas koopt Belgische netwerker SAIT

Securitas-topman Régis Gaspar wil dat zijn bedrijf meer digitale diensten aanbiedt. ©Dieter Telemans

De Zweedse bewakingsreus Securitas neemt de Belgische tak van SAIT - het vroegere Zenitel - over. Securitas wil doorbreken als digitale veiligheidsexpert.

De bewakingsfirma Securitas neemt de Belgische tak van de netwerkbouwer SAIT over voor 13,75 miljoen euro. 'Met de aankoop van SAIT willen we onze digitale activiteiten versterken', zegt Régis Gaspar, die aan het hoofd staat van de Belgische activiteiten van Securitas.

De geschiedenis van SAIT gaat terug tot 1901, toen de Compagnie Générale de Télégraphie sans Fil werd opgericht. Het initiatief kwam van enkele Belgische ondernemers die communicatie tussen schepen wilden vergemakkelijken. Het bedrijf groeide in de eerste helft van de 20ste eeuw uit tot een van de belangrijkste spelers in de radiocommunicatie. Na de wereldoorlogen verandert het zijn naam in Société Anonyme Internationale de Télégraphie. In 1992 smelt het samen met het telecommunicatiebedrijf Radio Holland. SAIT Radio Holland wordt de wereldleider in radiocommunicatie. In 2000 versmelt SAIT met het Noorse STENTO ASA tot Zenitel. In 2009 kopen enkele bestuursleden van het IT-bedrijf de Franse, Nederlandse en Belgische activiteiten van Zenitel over en noemen het nieuwe bedrijf SAIT. Vandaag stelt het 80 mensen te werk. In 2013 bedroeg de omzet 26,4 miljoen euro. De bedrijfswinst bedroeg 885.000 euro en de nettowinst 259.000 euro.

Het bedrijf staat nu vooral sterk in de bewaking van terreinen en gebouwen. Ook voor zijn alarmcentrales tegen inbraak en brand staat Securitas bekend. Dankzij SAIT zal Securitas voortaan ook computernetwerken kunnen beveiligen. Bovendien wil het de informatie uit zijn sensoren en camera's ook beter toegankelijk maken voor klanten. 'Die willen niet alleen een camera en software, maar ook manieren om die info digitaal op te slaan en te integreren in hun bedrijfsnetwerk.'

Onafhankelijk

Securitas bekijkt ook of het de Nederlandse poot van SAIT zal kopen. Gaspar laat uitschijnen dat de kans dat dat gebeurt, groot is. De Franse tak van SAIT zal wellicht niet worden gekocht. Die gaat vrij onafhankelijk te werk van de Nederlandse en Belgische activiteiten.

Securitas is wereldwijd actief in 52 landen, waarvan 27 Europese. In 2013 bedroeg de omzet 65,7 Zweedse kronen (7,1 miljard euro). De operationele winst bedroeg 3 miljard kronen (326 miljoen euro) en de nettowinst 1,9 miljard kronen (200 miljoen euro).

Vorig jaar bedroeg de omzet in België 290 miljoen euro. Securitas stelt 5.500 mensen te werk in België.

Alain Van den Broeck, de CEO van SAIT, is tevreden met de overname. Hij is niet bang dat zijn SAIT zal worden opgeslokt door Securitas en zal verdampen in de beveiligingsgroep. 'Dat is niet de bedoeling. Wij zullen de digitale poot van Securitas zijn.' Ook Gaspar benadrukt dat SAIT veel vrijheid zal krijgen. 'Het blijft een aparte entiteit, maar het wordt een dochterbedrijf van Securitas. Het behoudt zijn naam en zal zich kunnen blijven ontwikkelen.'

Succes

In een eerste fase zal de samenwerking alleen gebeuren in België. 'Maar als het een succes blijkt te zijn, zullen we haar uitbreiden naar de andere 27 Europese landen waarin we actief zijn en nadien naar al onze activiteiten', zegt Gaspar.

Zowel Gaspar als Van den Broeck benadrukt dat er door de overname geen banen zullen verloren gaan. 'We zijn allebei net op zoek naar nieuwe werkkrachten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud